Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Reepalu anser sig dömd på förhand

Publicerat tisdag 15 augusti 2006 kl 16.00

Hårda ord avslutade den omtalade muträttegången mot Malmös socialdemokratiska kommunalråd Ilmar Reepalu och förre landshövdingen Bengt Holgersson på tisdagen. Åklagaren yrkade på villkorliga fängelsestraff och böter för mutbrott. Ilmar Reepalu anser sig vara dömd på förhand.

– Media har ju sin rättegång, alltid, i media har vi ju dömts till alla möjliga fängelsestraff redan, och sedan blir man förknippad med att ”du var den där personen som åkte på en mutresa”, säger Ilmar Reepalu.

Resan till safariparken i Sydafrika var en 60-årspresent från it-miljardären och vännen Dan Olofsson.

Frågan om brottsligt
Kritiken mot socialdemokraten Ilmar Reepalu efter det att resan blivit känd har varit att det inte sett bra ut, men frågan är om det var brottsligt.

Kammaråklagare Per Nichols vid Riksenheten mot korruption har under rättegången hävdat att både Ilmar Reepalu och förre landshövdingen Bengt Holgersson måste ha känt till att Malmö stad och länsstyrelsen gjorde affärer med it-företaget Sigma.

– Självklart har man en möjlighet dels till att se vad som händer, dels till att kunna ha någon form av påverkan, säger Per Nichols.

Ilmar Reepalu och Bengt Holgersson menar att de inte känt till affärsförhållandena.

Inte kunnat bevisa
Kammaråklagare Per Nichols hävdar alltså att de ljuger, men har inte på något vis under rättegången kunnat bevisa det.

Inte heller har han kunnat visa hur de åtalade skulle ha möjlighet att påverka inköpen i Malmö stad och länsstyrelsen. Enligt Ilmar Reepalus advokat, Leif Gustafsson, är åtalet så tunt att det måste finnas en dold agenda.

– Även om åklagaren inte själv tror på det enskilda målet, kan det finnas ett övergripande intresse av att få saken prövad och möjligen skicka ut signaler av preventiv karaktär, att alla ska veta att de kan bli föremål för granskning.

Även om Ilmar Reepalu säger sig vara mycket försiktig som politiker tänkte han aldrig på att kontrollera om Malmö stad gjorde affärer med Sigma när han fick sin 60-års present.

– Nej, det fanns över huvud taget inte i min sinnesvärld att Malmö stad gjorde affärer med Sigma.

Kommer du att ta emot liknande gåvor framöver?

– Nej, jag vill inte spekulera i att jag ska få gåvor, så hanterar man inte vänskap.

Jens Ericson, Malmö
jens.ericson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".