Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Stort behov av nyrekrytering i it-sektorn

Publicerat tisdag 15 augusti 2006 kl 17.16
Kista Science Tower.

Det går bra för tjänsteföretagen och behovet av att nyrekrytera är stort, visar en stor undersökning som presenteras på tisdagen. Särskilt bra drag är det i it-branschen.

Företaget Component Software, med 50 anställda i Sverige, är ett av företagen som behöver nyanställa.

– Vi anställer kontinuerligt ny personal, problemet vi har är att hitta rätt kompetens på personalen, säger företagets vd i Stockholm, Bengt Rogsäter, när Ekonomiekot träffar honom på 32:a våningen i Kista Science Tower i Kista där företaget håller till.

Hur märker du att andra inom it-sektorn är i behov av att rekrytera?

– Jag tror att många är i samma situation som oss, att man söker efter ytterst kompetent personal.

Full fart för tjänsteföretag
Att det är full fart för tjänsteföretagen och särskilt då it-branschen bekräftar en stor enkät som gjorts på uppdrag av arbetsgivarorganisationen Bemanningsföretagen, där 1 800 företag från privat- och offentlig sektor berättat om sina anställningsbehov.

Den privata tjänstesektorn behöver mer personal och särskilt de lite mindre företagen, säger Eva Östling Ollén, vd vid Bemanningsföretagen.

– Om man ser tillbaks har man skurit ned på administrativa tjänster och så vidare, och nu när verksamheten går bra, har man ett behov, säger hon.

Stora företag – mindre behov
För de stora företagen är behovet av ny personal inte så stort, samma sak gäller den offentliga sektorn. Inte heller tillverkningsindustrin verkar man ha så stora behov av att nyanställa.

I stället är det mera företag som Component Software som har behov av att växa. Här är efterfrågan från kunderna stor, säger Bengt Rogsäter.

– Vi har stor efterfrågan hos våra kunder idag och hittar vi bara rätt personal så har vi inga större problem att kunna få ut dem i projekt, säger han.

En del avstår från att anställa
Men även om en del företag nyanställer så finns det samtidigt andra företag med stora rekryteringsbehov som avstår från att anställa.

– Vi har ju haft positiva rekryteringsbarometerresultat under ungefär ett och ett halvt år. Men det har tyvärr inte renderat i speciellt många nya anställningar, men jag tror att det krävs insatser från regeringen för att göra det möjligt för mindre företag att våga anställa, säger Eva Östling Ollén, vd för Bemanningsföretagen.

Sören Granath
soren.granath@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".