Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Dålig kontroll av etiska klädregler

Publicerat onsdag 16 augusti 2006 kl 04.00
Många textilarbetare har för låga löner.

I dag har de stora svenska klädföretagen etiska regler som ska garantera mänskliga arbetsvillkor för dem som arbetar i fabrikerna och tillverkar kläderna. Fortfarande är det dock få som verkligen följer upp och kontrollerar att de etiska koderna verkligen följs.

Det är organisationen Fair Trade Center som har gjort granskningen bland tio stora klädföretag på den svenska marknaden.

– Trots att alla de tio företagen har en etisk uppförandekod var det bara ett som faktiskt hade kontrollerat alla sina leverantörer. Det gör ju att man som kund inte kan veta om det plagg man köper har tillverkats under anständiga förhållanden, säger Henrik Lindholm, projektledare på Fair Trade Center.

Barnarbete och usla arbetsvillkor
För snart tio år sedan visade en uppmärksammad tv-dokumentär att barnarbete och usla arbetsvillkor förekom hos flera av H&M:s leverantörer. Sedan dess har många klädföretag arbetat fram etiska regler, eller så kallade uppförandekoder.

Fair Trade Centrer har granskat tio av de största klädföretagen på den svenska marknaden.

Resultatet visar att alla har uppförandekoder som förbjuder tvångsarbete, barnarbete och som säger att alla har rätt att organisera sig fackligt. De flesta har också en kod om maximal arbetstid.

Men när det gäller kontrollen av fabrikerna ser det värre ut. Bara ett av företagen, H&M, har kontrollerat att alla leverantörer följer det etiska regelverket.

Lovar bättring
MQ tycks inte ha någon uppföljning alls och enligt undersökningen är MQ också det företag som är sämst på etiskt arbete.

MQ:s vd Lars Stenberg är självkritisk och lovar nu bättre uppföljning av arbetsförhållandena.

– Vi kommer att börja med kontroller när vår organisation är färdig och det kommer att ske inom det närmaste halvåret, säger han.

Enligt Henrik Lindholm har företagens etikarbete bidragit till att den fysiska arbetsmiljön, till exempel brandsäkerhet, ventilation och ljus, har förbättrats på många fabriker.

Låga löner största problemet
Det största problemet i dag är de låga lönerna. Företagen i undersökningen kräver visserligen att leverantörerna betalar ut en minimilön, men i många länder ligger den långt under vad FN definierar som extrem fattigdom.

Att företagen inte tar ett större socialt ansvar är allvarligt, tycker Henrik Lindholm.

– Vi får ständigt rapporter om överträdelser och kränkningar på fabriker runt om i världen som tillverkar åt de här företagen. För det mesta rör det sig om fackligt aktiva som har hotats, diskriminerats eller avskedats, men också om undermåliga löner och osäkra arbetsplatser, säger han.

De klädföretag som ingick i Fair Trade Centers undersökning var: Bestseller, Ellos, H&M, JC, Kapp-Ahl, Lindex, MQ, RNB Retail and Brands, Varner och Åhléns.

Sara Pramsten
sara.pramsten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".