Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Inga nya jobb trots högkonjunktur

Publicerat onsdag 16 augusti 2006 kl 07.32

Högkonjunkturer brukar inte förknippas med omfattande uppsägningar. Men nu är det annorlunda, visar Trygghetsrådets siffror. Under de bästa åren på 1980-talet sas cirka 5 000 tjänstemän upp per år. I år väntas den siffran bli det tredubbla.

– Vi kan se en tydlig trend att för varje ny högkonjunktur vi går in i så går vi inte tillbaka till de goda siffror som var under den förra högkonjunkturen. Om man nu jämför med hur vi har det på 2000-talet när det börjar bli högkonjunktur igen är vår bedömning att vi kommer att få in drygt tre gånger så många uppsagda tjänstemän i Sverige i dag som när det var högkonjunktur på 1980-talet, säger Carl-Gustaf Leinar, vd på Trygghetsrådet.

Cirka 13 000 uppsagda tjänstemän förväntas i år söka Trygghetsrådets hjälp för att hitta nya anställningar. Detta trots att en del bedömare anser att vi just nu står på toppen av en högkonjunktur.

”Märklig situation”
En av de uppsagda tjänstemännen är Helena Ahlbäck från Stockholm, som förlorade sitt jobb våras. Hon tycker att det är en märklig situation som råder på arbetsmarknaden.

– Det är både tråkigt och konstigt för det är väldigt mycket kunskap som har tagit tid att bygga upp och som det nu känns som den bara kastas bort. Och man får ju inte mer okvalificerade kontorsjobb heller, utan då anser de att man är överkvalificerad. Det känns väldigt snopet, säger hon.

Att så många uppsagda tjänstemän söker Trygghetsrådets hjälp trots goda tider ser Trygghetsrådets vd Carl-Gustaf Leinar som ett bevis på att en långvarig arbetslöshet slagit rot på landets arbetsmarknad, en arbetslöshet som är mycket svår att få bort.

Konkurrens om omvärlden
Förutom att företagen blir allt skickligare på att skära bort administrativa kostnader är en av de främsta orsakerna till uppsägningarna enligt Carl-Gustaf Leinar en ökad konkurrens från omvärlden. Trenden med att jobb flyttar utomlands som det talats om så länge när det gäller arbetaryrken, syns numer alltså även för tjänstemän.

– Vi kan ju se från it-branschen att de nya jobben inte alltid skapas i Sverige utan i andra länder. Man skapar till exempel it-center i Bangalore i Indien som nu sköter ett antal uppgifter som man tidigare skötte i Sverige, säger Carl-Gustaf Leinar.

Johan Sjöholm
johan.sjoholm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".