Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Lärare som sätter höga betyg får hög lön

Publicerat onsdag 16 augusti 2006 kl 06.07
Fjelkner är kritisk.

På vissa friskolor får de lärare som sätter höga betyg bättre lön. Officiellt finns betyg inte med som ett kriterium i löneavtalen men på vissa skolor används både elevernas betygsgenomsnitt och närvaro som underlag vid lönesamtal. Även elevenkäter om utbildningen förekommer.

– Det är inte vanligt men det förekommer då och då, både hos privata och kommunala huvudmän att man vill föra fram de här tankarna. Och även om det inte är vanligt så är det anledning att skarpt protestera mot detta sätt att sätta lön, säger Metta Fjelkner, förbundsordförande i Lärarnas riksförbund.

Generellt sett är betygsgenomsnitten på friskolorna något högre än på de kommunala skolorna.

Lockar studiemotiverade
Enligt Skolverket beror det främst på att eleverna är mer ambitiösa och kommer från studievana hem och att friskolorna framför allt tillhandahåller program som lockar de studiemotiverade.

Men enligt lärare som Ekot talat med förekommer också inofficiella påtryckningar. En lärare berättar att under lönesamtalet sa ledningen att läraren inte kunde få någon löneökning eftersom läraren underkänt för många elever.

Trots att eleverna inte nådde upp till de krav som ställs enligt betygskriterierna ansågs det vara en anledning att inte ge läraren högre lön.

Svårt att sätta betyg
Frida Ek arbetade tidigare på en fristående gymnasieskola. Idag arbetar hon på en kommunal skola.

Hon säger att det är svårt att sätta betyg även för erfarna och utbildade lärare och att den högre andelen outbildade lärare i friskolorna kan bidra till en ökad osäkerhet.

– De obehöriga lärarna har kanske oftare en mer osäker arbetssituation och har ingen facklig anknytning, så de är ju kanske mer känsliga om det finns påtryckningar uppifrån att sätta vissa betyg eller få en viss mängd elever godkända till exempel, säger hon.

Många lärare är obehöriga
Enligt Metta Fjelkner är 50 procent av lärarna i de fristående skolorna obehöriga.

Hur vanligt det är att lärare har så kallad resultatlön är svårt att säga. Varken friskolornas riksförbund eller arbetsgivarorganisationen Almega säger sig veta hur vanligt förekommande det är.

Ekot har också sökt företrädare för friskolor för en bandad intervju utan resultat.

Lönen ska inte påverkas av betyg
Men enligt Metta Fjelkner har liknande tankegångar också förts fram i kommunala skolor. Men hon anser att lönen inte ska påverkas av betyg, närvaro eller enkätundersökningar.

– Det kan finnas misstanke om att det skulle fresta en och annan att sätta högre betyg. Men jag tror inte och jag vet att välutbildade lärare med god kunskap om betygssättning faller för den här typen av påtryckningar, däremot har vi ett problem inte minst i friskolornas lärare saknar lärarutbildning och har alltså ingen kunskap om hur betygssättning ska ske, säger Metta Fjelkner.

Sara Hägg
sara.hagg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".