Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Tryckfriheten i Sydafrika kan försämras

Publicerat onsdag 16 augusti 2006 kl 06.00

I Sydafrika håller en lag som reglerar mediernas yttrandefrihet på att förändras. Hittills har dagstidningar och radio och tv fått undantag från regler om förhandsgranskning, men i ett förslag på en omskrivning av lagen är undantagen borta. Medieorganisationer och publicister rasar mot förslaget som man anser innebär censur.

Idag, onsdag, ska förslaget presenteras för regeringen.

– Det nya lagförslaget är förfärligt. Det inte bara inskränker yttrandefriheten, det leder till ren censur av media, säger Raymond Louw, redaktör och medlem i Sanef, en organisation som försvarar mediernas yttrandefrihet.

Vill begränsa spridning av barnporr
Enligt regeringen har omarbetningen gjorts för att begränsa spridningen av barnpornografiskt material, men i förslaget står också att en kommitté ska förhandsgranska publikationer som innehåller beskrivningar av bland annat krigspropaganda eller hot om våld och sexuella beteenden som ringaktar människors värdighet.

Hur detta skulle gå till rent praktiskt i nyhetsarbetet förbryllar Raymond Louw.

– Om en nyhetshändelse som kräver granskning inträffar klockan sex på kvällen när förhandsgranskarna har gått hem, vad gör man då? Ska man hålla på storyn eller låta bli att publicera den? undrar Raymond Louw.

– Nyhetsarbetet kommer att bli mycket opraktiskt och såna begränsningar i yttrandefriheten hör inte hemma i en demokrati. Däremot är det mediernas uppgift att rapportera även om händelser som är obehagliga, säger Raymond Louw.

Undantaget gällt sedan 1944
Det allvarligaste är att det undantag som gällt sedan 1944 för tryckta medier och etermedier i Sydafrika nu försvinner.

Tre yttrandefrihetsorganisationer har protesterat mot lagförslaget till inrikesdepartementet, men trots protesterna finns det just nu inte mycket som kan stoppa förslaget – inte innan det når författningsdomstolen.

Raymond Louw tror inte heller att det är ett misstag att undantagen är borta. Han tror att det är ett försök från ANC-regeringen att kontrollera medierna. Möjligen kan det skyllas på att Sydafrika är en ung demokrati, säger han.

– Alla regeringar vill begränsa yttrandefriheten när de känner sig jagade av pressen, men även om man känner så, ska man inte försöka göra något åt det, säger redaktören Raymond Louw.

Margareta Svensson, Johannesburg margareta.svensson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".