Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Gott om livvakter på Libanonkonferens

Publicerat torsdag 17 augusti 2006 kl 06.10

I Stockholm pågår förberedelserna inför den internationella givarkonferens om den humanitära hjälpen till Libanon som ska hållas den sista augusti. Ett 60-tal länder och organisationer är inbjudna.

– Säkerhetspolisen brukar inte redovisa hotbilderna offentligt före ett sådant här möte. Vi bedömer vilka som ska komma och vilken nivå säkerheten bör ligga på och delger våra kollegor på Stockholmpolisen. Vi har också en egen uppgift i sammanhanget i och med att det kommer företrädare för andra länder och då har vi ansvar för personskyddet, säger Säpos informationsdirektör Anders Thornberg om hotbilden inför konferensen.

Sveriges regering har bjudit in ett 60-tal länder och organisationer, som FN-organ, Röda korset, EU-länderna, USA, Saudiarabien, Ryssland, Kina och Libanon till mötet om den humanitära hjälpen till Libanon som är tänkt som ett första steg för landets återuppbyggnad.

Oklart vilka som kommer
Men det är ännu oklart vilka organisationer, länder eller statschefer som kommer att närvara vid konferensen som hålls i Stockholm den sista augusti.

Dagen efter mötet om Libanon, den första september, kommer det också att hållas en konferens i Stockholm om de palestinska områdena.

Precis som givarmötet om Libanon kommer konferensen om situationen på Västbanken och i Gaza att främst rikta in sig på humanitär hjälp och återuppbyggnad.

Extra många livvakter
Enligt Anders Thornberg på Säpo kommer extra många livvakter att finnas med på konferenserna. Svenska politiker har aldrig haft så omfattande livvaktskydd som under årets valrörelse, det handlar om 170 stycken livvakter.

Många av politikerna med livvaktskydd skall närvara på konferenserna, vilket bidrar till att stärka säkerheten, säger Anders Thornberg.

– Vi satsar väldigt hårt på valrörelsen. Det kommer naturligtvis att bli så att ett antal personer som nu har livvaktskydd kommer att på konferenserna. Så vi har ett gott läge när det gäller livvakter och vi tror att vi ska klara av alla de här arrangemangen samtidigt på ett bra och säkert sätt, säger han.

Ulrika Mannberg
ulrika.mannberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".