Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

EU-möte i London om säkerhet

Publicerat onsdag 16 augusti 2006 kl 17.45

EU-länderna måste inleda ett närmare polissamarbete, skaffa sig bättre kunskap om flytande sprängmedel och motarbeta radikaliseringen av muslimer, det framkom vid ett informellt möte mellan EU-ministrar och terroristexperter på onsdagen.

Den brittiske inrikesministern, John Reid, sa att säkerhetsarbetet är en balansgång.

– As we face the threat of mass murder we must accept that the rights of the individual that we enjoy must be balanced w the collective right of security and protection that our citizens demand.

Resenärsprofilering
John Reid hävdade att när det handlar om massmord så måste man hela tiden göra en avvägning mellan individens rättigheter och den kollektiva säkerheten.

Det var med anledning av förra veckans avslöjade terrorplaner som ett antal EU ministrar och terroristexperter möttes i London på onsdagen.

Ett möte som kom att handla mycket om informationsutbyte mellan länderna och om så kallad resenärsprofilering.

Väckt farhågor
Något som väckt farhågor hos flera muslimska organisationer. De hävdar att det framför allt skulle vara muslimska grupper som skulle drabbas av sådan informationsinhämtning.

På det svarade den europeiska kommissionens vice president Franco Frattini det skulle röra sig om en biometrisk profilering, som till exempel fingeravtryck, och inte om att undersöka grupper på grund av etnisk eller religiös tillhörighet.

Mer kontroll av internet
Internet kan också komma kontrolleras bättre i framtiden i kampen mot terrorn. Finlands inrikesminister Kari Rajamaki hävdade att användningen av internet bör bevakas och sajter med information om hur man gör bomber stängas.

Mötet i London är informellt och inga bindande beslut har fattats, däremot kommer mötet att följas upp av andra expertmötet och som i förlängningen behandlas i EU.

Anneli Rådestad
annelie.radestad@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".