Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Kritik mot kristen formulering i läroplanen

Publicerat torsdag 17 augusti 2006 kl 06.00

Två av fem rektorer ifrågasätter att skolans läroplan innehåller en formulering om ”etik som förvaltats av kristen tradition”. Det visar en enkät som cirka 400 rektorer på landets gymnasieskolor svarat på.

Håkan Franklin, rektor på Taserudsgymnasiet i Arvika, menar att det är olyckligt att läroplanen betonar en religion framför de andra.

– Därför att man särskiljer kristendomen som någonting som stöttar den här humanistiska människosynen. Den understöds faktiskt också av både islam, judendom, buddhism och fler religioner än så, naturligtvis, säger Håkan Franklin.

Grundläggande värden
Det är i det första kapitlet i läroplanen som de grundläggande värdena som skolan ska förmedla och förankra hos eleverna formuleras.

Det handlar bland annat om människolivets okränkbarhet, och om alla människors lika värde, och det följs lite längre ned av en passus som lyder så här:

I överensstämmelse med den etik som förvaltats av kristen tradition och västerländsk humanism sker detta genom individens fostran till rättskänsla, generositet, tolerans och ansvarstagande.”

Av de 700 rektorer som fått enkäten har cirka 400 svarat. 32 procent av dem är positiva till formuleringen i läroplanen. Men 39 procent tycker att skrivningen är mer eller mindre problematisk.

Det är oklart vad de övriga tycker.

Mångkulturellt
Många av de rektorer som ifrågasätter formuleringen påpekar att Sverige nu är mångkulturellt och att texten därför inte känns helt rätt.

Håkan Franklin på Taserudsgymnasiet i Arvika tycker att man brister i respekt för de elever med annan trosuppfattning när den kristna traditionen betonas.

– Vi måste skapa ett förtroende hos elever och framför allt hos föräldrar som använder sig av våra skolor och som tillämpar andra religioner.

– Också de måste känna sig hemma här och de måste känna att de är respekterade. Jag tycker kanske att man insinuerar en olikhet som faktiskt inte finns. Och jag tycker att vi människor ska moderera oss lite idag, och ta fasta på det som förenar oss och är lika, säger Håkan Franklin.

Borgerliga regeringen
Den nuvarande läroplanen beslutades under den borgerliga regeringen 1994, och det föregicks av en intensiv diskussion där kristdemokraterna framför allt ville få in en mening om kristen etik.

Nu har läroplanen funnits i tolv år. Men de rektorer som Ekot talat med menar att den omstridda formuleringen inte har förändrat skolarbetet på något sätt.

– Nej, absolut inte. Den grundläggande humanismen genomsyrar ändå läroplanerna, så det gör ingen skillnad, säger Klas Lindelöv, rektor på gymnasieskolan i Sandviken.

Karin Runblom
karin.runblom@sr.se

Research: Victoria Gaunitz
victoria.gaunitz@sr.se

Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund frågas  ut i Ekots partiledarutfrågning som börjar klockan 08.15.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".