Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Polisen ska bli bättre på trafikövervakning

Publicerat torsdag 17 augusti 2006 kl 16.45

Rikspolischefen Stefan Strömberg anser att polismyndigheterna runt om i landet måste bli bättre på att verkligen följa de order de får kring trafikövervakning. Det sa han på torsdagen i samband med trafiksäkerhetskonferensen i Tylösand.

Stefan Strömberg kommer nu personligen göra en rad inspektioner i höst i de olika länen för att komma åt de skillnader som finns idag.

– Det har kanske inte varit fullt så tydliga budskap i de här avseendena. Utan myndigheterna har på något sätt själva fått svara för sitt resultat.

Har inte det fungerat då?

– Näe, jag tror att för medborgarna och för politikerna är det en svensk polis som vi har och vi ska kunna redovisa ett samlat resultat för hela landet, som är bra och jämnt fördelat.

Så det betyder att om ni har gett en order så har de inte alltid blivit genomförda?

– Det är ju så i stora organisationer att om man inte följer upp ordentligt så är det trögt. Det är ingen illvilja, utan det finns en tröghet i den stora organisationen, och den måste vi kompensera genom en mer aktiv uppföljning och se till att det verkligen blir gjort, det vi har bestämt.

Olika polismyndigheter prioriterar olika
Traditionellt har de olika polismyndigheterna runt om i landet haft en stor del eget ansvar för trafiksäkerhetsarbetet, men det har lett till stora skillnader i prioriteringar och exempelvis i hur många kontroller av hastighet eller alkohol man gör.

Rikspolischefen anser att de skillnaderna nu måste bort, och det kraven blir tydligare, med en hårdare styrning av de olika myndigheterna, där man gör på samma sätt och där det också blir resultat.

– Jag tror det är viktigt att vi, om vi bestämmer oss för att bedriva ett aktivt trafiksäkerhetsarbete, att det sedan också genomförs. Det ska inte bara vara ord, utan handling.

Två miljoner alkholtester ska göras
Ett exempel är polisledningens krav på att två miljoner alkoholtester av bilister ska ske i år. Ett arbete som Stefan Strömberg menar inte får ske för att bara få upp statistiken utan på ett sätt som verkligen kommer åt problemen. Rikspolisstyrelsen skärper därför nu kraven på uppföljning och redovisning, med bland annat inspektioner av polisarbetet på flera håll i landet.

– Jag kommer personligen att inspektera i höst hoppas jag ett tiotal myndigheter eller större enheter i de stora myndigheterna och se hur det fungerar, på detta och på andra områden också, säger Stefan Strömberg.

Vad kommer ske med de myndigheter som inte uppfyller era önskemål eller era order?

– Ja, då får vi så att säga diskutera med dem hur vi ska uppnå detta, och vi får se den dagen då vi ser det resultatet. Ett absolut krav är att vi genomför det vi har bestämt.

Daniel Rundqvist
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".