Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Barnevik miljonsatsar på bistånd i Indien

Publicerat torsdag 17 augusti 2006 kl 16.00

Det har gått mer än fyra år sedan pensionsskandalen i ABB kring dåvarande direktören Percy Barneviks månghundramiljonfallskärm. Sedan dess har Barnevik lämnat de flesta av sina uppdrag inom näringslivet för att arbeta med fattigdomsbekämpning i Indien.

Hans sätt att jobba avviker från de traditionella biståndsorganisationerna. Bland annat satsar han på att ge kvinnor en chans att bli egna företagare.

– Jag tror att det som gör att vi avviker från snittet är det här med jobbskapandet. Vi tar de här kastlösa, illiterata, fattiga kvinnorna, lär dem läsa och skriva och tränar upp dem till att bli entreprenörer. De startar väva, sy och en massa liknande. Vi har över tusen företag som startar per månad. Mer än tiotusen kvinnor kommer varje månad för att ta del av träningen, berättar Percy Barnevik.

Efter att i flera år hållit sig borta från medierna framträder Percy Barnevik åter, nu i egenskap av biståndsarbetare. Pensionerna och ABB-tiden vill han fortfarande inte tala om.

Jag vet att du inte vill tala om din gamla tid vid ABB och din pension, men hur ser du på möjligheten att bli omvärderad efter all den uppmärksamhet…

– Jag vill inte kommentera den frågan överhuvudtaget, avbryter Percy Barnevik.

Projektet som Percy Barnevik jobbar med har pågått några år och växer snabbt. Förutom att ge kastlösa kvinnor chans att stå på egna ben så handlar det bland annat om att bekämpa barnarbete och ge barnen i delstaten Tamil Nadu skolgång.

2 000 personer arbetar i biståndsverksamheten och Percy Barnevik själv tillbringar tre månader om året i Indien.

Bakom satsningen står organisationen hand in hand och för att få snabba resultat går Percy Barnevik in med egna medel.

– Jag har stått för det mesta själv nu de första åren. Det tar tid att komma in i Världsbanken, UNDP, Unicef, Sida och alla de där stora organen, säger han.

Hur mycket pengar lägger du själv in i det här?

– Jag vill inte gå in detaljer om det, men det är en par miljoner i månaden, säger Percy Barnevik.   

Sören Granath
soren.granath@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".