Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Etiska regler införs i stenbranschen

Publicerat torsdag 17 augusti 2006 kl 16.45

Företag inom stenbranschen ska i framtiden följa etiska regler för hur stenen producerats. Det bestämdes på torsdagen på ett möte organiserat av Göteborgs Trafikkontor. Krav om etiska regler har växt fram efter rapporter om att många arbetare dör under framställningen av sten i länder som Kina och Indien.

Helena Parker, utvecklingschef i Skanska, tycker det är viktigt att man i Sverige ser till att arbetsvillkoren förbättras för arbetare i stenbranschen i andra länder.

– Jag tycker alla har ett ansvar, oavsett om det är en beställare, en entreprenör, en underentreprenör eller en tillverkare, så har vi ett solidariskt ansvar. Och jag tror att det är det som är västentligt, säger Helena Parker.

I länder som Kina och Indien dör många stenarbetare på grund av ohälsosam arbetsplats.

Bara handla av de som har etiska regler
Landets trafikkontor skärper därför nu reglerna och ska inte köpa in sten från företag som struntar i de etiska regler som presenterades på mötet i Göteborg idag.

En rad krav
Reglerna ska träda i kraft senast den 31 december och går ut på att: arbetsplatsen ska vara säker och hälsosam, arbetarna ska inte utsättas för bullerskador och barnarbete eller tvångsarbete ska inte få förekomma.

På mötet som organiserats av Göteborgs Stads trafikkontor medverkade entreprenörer och leverantörer för svenska och importerade stenvaror.

Kontrollåtgärder behövs
Enligt Anders Roth, miljöchef på Göteborgs Stads trafikkontor, är alla parter överens om att de etiska reglerna behövs. Men nästa steg blir att utarbeta eventuella kontrollåtgärder, säger han.

– Vi måste ha en viss kontrollfunktion för att se till att det inte blir osund konkurrens. Annars kan ju de som sköter sig, som lägger ned tid, pengar och resurser på det här, då missgynnas ju de.

Vilka kontrollåtgärder det kan bli fråga om är ännu inte klart.

Kurt Johansson ordförande i Sveriges Stenindustriförbund tycker dock att svartlistning skulle kunna vara ett alternativ.

– Kommunerna är just det här de stora inköparna. Om de då samarbetar och säger att ”den här har nu flera gånger inte levt upp till de krav som han påstår och då kan vi inte köpa av honom”.

– Straffet är väl i stort sett att man blir bojkottad eller svartlistad som leverantör.

Johan Tollgerdt, Ekot Göteborg
johan.tollgerdt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".