Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Borgerligt gnissel kring fastighetsskatten

Publicerat torsdag 17 augusti 2006 kl 16.45

De borgerliga partierna är fortfarande inte överens om hur och när fastighetsskatten kan avskaffas. Debatten började med att moderatledaren föreslog att sänkta ränteavdrag skulle vara en möjlig finansiering. Men det har Fredrik Reinfeldt nu tagit avstånd från.

- Alliansens besked om att fastighetsskatten ska tas bort gäller. Det ska finansieras med en låg kommunal fastighetsavgift, säger Fredrik Reinfeldt.

Du sa själv häromdagen att du kunde tänka dig att ändra i systemet med ränteavdrag för att finansiera det. Gäller inte det längre?

- Det gällde inte då heller. Jag inser att jag inte är den typen av robotpolitiker man förmodligen måste vara i en valrörelse.

Länge var allt frid och fröjd i den borgerliga familjen. Men det började gnissla när moderatledaren började fundera på att minska möjligheten till ränteavdrag för att finansiera avskaffandet av fastighetsskatten.

Starka reaktioner på Reinfeldts utspel
Det blev mycket starka reaktioner på Reinfeldts utspel. Nu säger Reinfeldt alltså att han inte menade det ens när han sa det och tar tillbaka allting.

Men för sent. Debatten hade redan börjat leva sitt eget liv. I onsdags förklarade nämligen folkpartiledaren Lars Leijonborg att han hellre väntar med att avskaffa fastighetsskatten än att behöva minska ränteavdragen.

Därmed började nästa steg i debatten, det om frågan när skatten ska avskaffas.

Kd:s förslag från början
Slopad fastighetsskatt är från början kristdemokraternas förslag och att folkpartiet skulle vara berett att vänta med avskaffandet fick fart på kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund. Han vill inte vänta.

– Vi har bundit oss vid masten och sagt att vår gemensamma ambition är att fastighetsskatten ska bort 2008, sa Göran Hägglund i Sveriges Radios partiledarutfrågning på torsdag morgon.

Måste utredas ordentligt
Nu har både Fredrik Reinfeldt och Maud Olofsson påmint om att det de har kommit överens om just är en ambition att avskaffa fastighetsskatten 2008, att det först måste utredas ordentligt.

Maud Olofsson kan därför inte garantera att fastighetsskatten avskaffas redan 2008:

– Det är viktigare att det blir ett bra förslag än att det går snabbt. Det tror jag alla svenska medborgare förväntar sig av oss också, säger hon.

Finns det något sista datum för när den absolut kommer att vara avskaffad?

– Jag tror att de flesta som äger hus eller lägenheter vill känna att det här är ett system som de vill lita på, som känns bra, som är rättvist och finansierat, säger Maud Olofsson.

Stefan Winiger
stefan.winiger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".