Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Tilltagande vattenproblem i i-världen

Publicerat fredag 18 augusti 2006 kl 12.00
Vattenbrist även ett problem för industriländer.

Enligt FN är det idag mer än en miljard människor i världen, som saknar tillgång till rent vatten. Problemet förknippas framför allt med de fattiga länderna. Men också i rika industriländer ser man nu tilltagande problem med vattenstress.

Det är Världsnaturfonden som nu presenterar en internationell rapport, som läggs fram lagom till Stockholms årliga internationella vattensymposium, som inleds på söndag.

– Vi hushållar inte med vattnet som vi borde. Vi tar ut mer vatten än vad som finns tillgängligt. Så vår attityd mot vatten måste förändras. Vi måste betrakta det som en ganska begränsad resurs som vi alla måste hushålla med väldigt noggrant och det har vi inte gjort särskilt mycket i västvärlden, säger Michael Löfroth, sötvattenexpert på Världsnaturfonden.

Grundvattnet sjunker
I många områden i Australien och USA sjunker grundvattennivåerna för varje år. Uttaget av vatten är större än vad som fylls på.

Ogenomtänkta jordbrukssubventioner är en viktig orsak till sinande vattentillgångar, det gäller inte minst inom Europeiska unionen.

– Om EU sätter till bidrag för att odla vattenkrävande grödor istället för de traditionella som inte kräver vatten till exempel oliver och citroner. Då går ju utvecklingen käpprakt åt fel håll. Nu ger man subventioner till sockerbetor och majs, till väldigt vattenkrävande grödor, vilket gör att vattenuttaget bara ökar och ökar. Det håller inte, säger Michael Löfroth.

Vattenbrist i storstäder
Trycket på vattenresurserna gör att en rad storstäder tidvis lider av vattenbrist.

– Ta Beijing i Kina till exempel, som då och då inte har något vatten, för att man tar ut mer vatten än vad som finns i hela det landskapet, säger Michael Löfroth.

Detsamma gäller Sydney i Australien och Houston, Texas där grundvattennivån har rasat drastiskt och dricksvattnet är svårt förorenat. Om hanteringen av vatten inte förbättras riskerar man allvarliga följder i framtiden.

– Man kan säga att år 2050 får vi räkna med att ungefär 60 länder lider av ren vattenbrist. Vi kan räkna med att två tredjedelar av världens befolkning lider av vattenbrist, säger Michael Löfroth.

Dammar och utdikning orsaker
Byggandet av dammar och utdikning av våtmarker är andra bidragande orsaker till vattenproblemen. Europas våtmarker har minskat med två tredjedelar under de senaste 100 åren, enligt EU: s miljöbyrå.

I USA har det skyddade våtmarksområdet Everglades i Florida minskat till hälften på grund av olika exploateringsprojekt i området.

Därför måste man i framtiden slå vakt om alla naturliga vattenflöden och våtmarker.

– Att ha kvar de naturligt fungerande våtmarkerna som fungerar som både näringsfällor och de fungerar som vattenrenare och vattenflödesutjämnare. Det är egentligen mer lönsamt än att dika ut dem. Vi måste ta till kraftiga åtgärder, vi måste ändra på det sätt vi hanterar vatten, det är helt klart, säger Michael Löfroth.

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".