Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Fler i Ams-åtgärder i ekonomi på högvarv

Publicerat måndag 21 augusti 2006 kl 06.09

Inte sedan slutet av 1990-talet har det satsats så mycket på arbetsmarknadspolitiska åtgärder som nu, när svensk ekonomi går på högvarv. Alla kurvor, som handlar om utbildning, praktik och anställningsstöd, med mera, pekar uppåt. Tidigare har Ams-åtgärderna minskat i konjunkturuppgångar.

– En större del av programmen är faktiska anställningar, visserligen subventionerade, men ändock faktiska anställningar, säger Lars Sjöström, biträdande generaldirektör för Arbetsmarknadsstyrelsen.

– Det hänger samman med att vi, trots det konjunkturläge som är, har många människor som har behov av mycket stöd, som har varit borta från arbetsmarknaden längre, och då finns det större möjligheter att erbjuda dem någonting i en konjunkturuppgång.

Så här har man ju inte gjort vid tidigare övergångar från lågkonjunktur till högkonjunktur. Har man gjort fel tidigare?

– Nej, jag ska inte recensera vad som har skett tidigare, utan det är det vi jobbar med nu som är det intressanta. Att jobba med insatser som ligger nära den reguljära arbetsmarknaden är ju en bra idé, säger Lars Sjöström.

Ams-åtgärderna följer alltså inte det sedvanliga mönstret. Det handlar mer och mer om subventionerade jobb än utbildning, till exempel de omdiskuterade plusjobben.

Men den här konjunkturuppgången handlar det också om större volymer. Inte sedan 1998 har så många fått sitt specialjobb eller utbildning via Ams som nu: 220 000 personer.

Kritisk till omfattningen
Anders Borg, som är chefekonom hos moderaterna och ledamot i Ams styrelse, har i princip inget emot den ändrade inriktningen på Ams-åtgärderna, men han är kritisk till omfattningen.

– Nu har det i Sverige och andra länder visat sig att om man i stället kan få in människor i mer normala anställningar, även om det sker med en viss subvention, är det bättre än att man låser fast dem i något mer traditionellt arbetsmarknadspolitiskt program.

– Därför är det bra att man gör omläggningen av politiken i den riktningen, men det är anmärkningsvärt att Sverige efter flera år av mycket stark tillväxt och en exceptionellt stark tillväxt i år, ändå har en sådan volymutveckling av åtgärderna. Utifrån ekonomiska termer är det väldigt svårt att förstå den här inriktningen på arbetsmarknadspolitiken. Om arbetsmarknadspolitiken vore inriktad på att förbättra arbetsmarknadens funktionssätt skulle man inte ha valt att göra en sådan enorm expansion av volymerna nu, säger moderaternas chefekonom Anders Borg.  

Brita-Lena Ekström
brita-lena.ekstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".