Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

S vallöften kostar minst 25 miljarder

Publicerat fredag 18 augusti 2006 kl 16.56
Lovar mycket.

Höjd a-kassa, generösare maxtaxa och mer pengar till tandvård är några inslag i det valmanifest som socialdemokraterna presenterade på fredagen. Statsminister Göran Persson sammanfattade innehållet på press-konferensen.  

– Huvuddragen är modernisering, grön omställning, sociala reformer riktade mot barn och gamla och värnande om de sociala trygghetssystemen, sa Göran Persson.

Om socialdemokraterna vinner valet är ett av löftena att den högsta a-kassan som går att få ska höjas med 200 kronor per dag, från ungefär 730 kronor till ungefär 930 kronor.

Tandvården ska bli billigare genom att staten skjuter till pengar. En undersökning ska inte kosta mer än 200 kronor. Om en behandling hos tandläkaren kostar över 2700 kronor ska staten skjuta till en del av beloppet, enligt förslaget.

Även maxtaxan på dagis blir förmånligare, ett förslag som inte funnits med i några förhandsspekulationer. Maxtaxan sänks med 300 kronor i månaden till 960 kr.

Samtidigt säger partiet att även treåringar ska få gratis allmän förskola tre timmar om dagen. Den rätten finns redan för fyraåringar.

Även på fritis ska maxtaxan sänkas och fritidspedagogerna ska bli fler. Kommunerna ska kunna söka bidrag av staten för att anställa fler fritidspedagoger och tanken är att pengarna ska räcka till 3000 nya anställda runt om i landet.

För de äldre vill socialdemokraterna bygga 100 000 nya bostäder under en tioårsperiod. Äldreomsorgen ska bli bättre genom mera utbildning för personalen.

Sammanlagt beräknas socialdemokraternas vallöften kosta 25 miljarder kronor under nästa år, plus fem miljarder för att frysa fastighetsskatten. Många av förslagen kan genomföras tidigast 2008, säger Göran Persson.

Flera ekonomer har redan varnat för att svensk ekonomi kan överhettas och räntorna stiga. Hur vet då Göran Persson att svensk ekonomi klarar nya utgifter på 25 miljarder?

– Det vet ingen. Det överordnade är att vi hela tiden prövar nya utgifter löpande mot vad sysselsättning och ekonomisk utveckling tål, sa Persson.

Om svensk ekonomi får problem gäller inte löftena, säger Göran Persson.

– Får vi inte en sådan utveckling under perioden slås naturligtvis förutsättningarna för politiken undan. Då har vi ett nytt läge, sa statsminister Göran Persson.

Fredrik Furtenbach
fredrik.furtenbach@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".