Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Vackra politiker får fler röster

Publicerat lördag 19 augusti 2006 kl 11.00

Utseendet påverkar möjligheten att bli vald i allmänna val. En ny undersökning som gjorts av svenska och finska forskare visar att vackra politiker har större framgång i politiska val än mindre vackra.

– Ju vackrare en politiker är, desto högre röstandel, så precis som på arbetsmarknaden verkar man gynnas av skönhet också i politiken, säger Niclas Berggren, docent i nationalekonomi och forskare vid Ratio, Näringslivets forskningsinstitut i Stockholm.

I undersökningen lät forskarna 2 800 personer betrakta bilder av 1 900 politiska kandidater från allmänna val i Finland och betygssätta deras utseende på en skala från ett till fem.

Jämfördes med framgångar
Skönhetsbetyget jämfördes sedan med kandidaternas framgångar i de lokala och parlamentariska valen 2003 och 2004. Resultatet visar alltså att skönheten ökar möjligheten att bli vald, särskilt för kvinnliga kandidater.

– Kvinnor i nationella valen i Finland, om man ökar sin skönhetspoäng från strax under medel två, till strax över medel, till en fyra på en femgradig skala. Då ökar man också sin röstandel med ungefär fem procentenheter. Effekten är ungefär hälften så stor för män, så det verkar som att detta är särskilt viktigt för kvinnor, säger Niclas Berggren.

Utseendet har större betydelse för framgångar i riksdagsvalen än i lokala val, enligt undersökningen.

– Man kanske kommer närmre sina politiska kandidater helt enkelt i lokala val, och då blir den här typen av yttre egenskaper mindre viktiga för vem man röstar på.

Första i sitt slag
Det är första gången som en undersökning görs på utseendets betydelse i politiken i Skandinavien.

I Finland är personvalet obligatoriskt, men resultatet är relevant även för svenska förhållanden, resonerar Niclas Berggren.

– Nu finns det förslag i Sverige om att stärka personvalssystemet. Så det är väl vår poäng att man bör beakta att ett liknande system med lite starkare personvalsinslag, så spelar just utseendet en roll även i politiken.

Hur kommer ni att gå vidare nu?

– Nu ska vi studera svenska riksdagsledamöter. Det är vårt nästa projekt och se om effekterna gäller även i Sverige. Vi har nu en ny webenkät på nätet, där vi ber människor att svara på hur vackra de tycker att de svenska riksdagsledamöterna är och sedan ska vi koppla det till det faktiska valresultatet och se om det skiljer sig åt, säger Niclas Berggren.

Anna Gustafsson, Radio Stockholm
anna.gustafsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".