Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Kd och fp håller hårt i hjärtefrågor

Publicerat lördag 19 augusti 2006 kl 16.45
Hägglund släpper inte vårdnadsbidraget.

Den borgerliga alliansen ska presentera sitt gemensamma valprogram i nästa vecka är det tänkt. På lördagen höll både kristdemokraterna och folkpartiet sina valupptakter och lyfte varsin hjärtefråga inför de fortsatta förhandlingarna inom alliansen.

För kristdemokraternas ledare Göran Hägglund var det återigen ett kommunalt vårdnadsbidrag för barnfamiljer som stod i centrum på partiets valupptakt i centrala Stockholm.

Kristdemokraterna fortsatte hävda sin linje på att det ska ligga på 6 000 kronor per barn för att föräldrar ska kunna stanna hemma med sina barn, även efter det att föräldraförsäkringens pengar tagit slut.

Fortsätter strida för allianspolitik
Även om övriga borgerliga partier tydligt markerat att vårdnadsbidrag inte tillhör de prioriterade frågorna inom alliansen så kommer Hägglund att fortsätta strida för att det ska bli allianspolitik.

– Vi kommer att diskutera det här mellan partiledarna, och den diskussion som har förts hittills visar att den här frågan kommer vi att kunna lösa. Klarar vi det tidsmässigt innan valet så tror jag att det är en fördel, säger Göran Hägglund.

Är du beredd att gå ner i själva nivån för att få med dig övriga partier i alliansen?

– Ja självklart, kristdemokraterna är ett parti som sannolikt inte kommer att få en egen majoritet den 17 september, utan vi kommer att behöva samarbeta med andra, och då kommer vi att få diskutera nivåer och utformningar.

Tidigare har ju alliansen ofta sagt att just familjepolitiken ska förhandlas vid sidan om det kommande valmanifestet, men Göran Hägglunds försök att få in den delen även i manifestet fick på lördagen visst stöd av folkparti ledaren Lars Leijonborg.

– Om kristdemokraterna vill att det ska finnas med i valmanifestet kommer vi naturligtvis att diskutera även den frågan, säger Lars Leijonborg.

Kommer du att driva den frågan?

– Ja, jag talar för att om vi kan komma överens ska vi redovisa det och är redo att kompromissa för att vi ska kunna komma överens.

Även folkpartiet höll valupptakt på lördagen. På teaterbåten vid Skeppsbron i Stockholm var det ordningen, eller snarare oordningen i folkpartiets ögon, som var huvudfrågan.

Folkpartiet vill införa ordningsomdöme
Folkpartiet ska försöka få med alliansen på att införa ett slags formellt ordningsomdöme för alla elever från årskurs sex till gymnasiet.

– De muntliga vittnesbörd jag får, bekräftar att ordningssituationen inte är bra i många svenska skolor, säger Lars Leijonborg.

Exakt när det borgerliga valmanifestet är färdigt är inte riktigt klart, men målet är, enligt åtminstone Lars Leijonborg, i nästa vecka.

Under den gångna veckan har ju allianspartiernas tvekan i frågan om fastighetskatten varit ett stort tema, men folkpartiledaren är trots det nöjd med veckan.

– Jag tycker att den har varit helt okej, om man tittar på opinionsmätningar verkar vi ju ha gått framåt. Den oenighet som det har talats om när det gäller fastighetsskatten, faller ju inom den ram som vi drog upp i Visby, så att går man till grundtexten så får man de svar som går att ge, säger Lars Leijonborg.

Daniel Alling
daniel.alling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".