Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Sverige ofta inför rätta i EG-domstolen

Publicerat söndag 20 augusti 2006 kl 09.01

Sverige hamnar allt oftare inför rätta i EG-domstolen. Enligt professorn i EG-rätt Ulf Bernitz har EU-kommissionen ändrat attityd gentemot svenska domslut som inte går ihop med den gemensamma lagstiftningen, och agerat mer påtryckande när det gäller att driva igenom EG-rätten.

– Det är nog så att kommissionen har blivit lite tuffare och de har särskilt påtalat att de svenska domstolarna inte tillräckligt uppmärksammar EG-rätten, säger Ulf Bernitz.

Är det här en känslig fråga för svenska domstolar?

– Det verkar vara det, i Sverige har både Högsta domstolen och Regeringsrätten agerat väldigt irriterat när det här har tagits upp. Jag tror att det är riktigt att man inte tillräckligt beaktat EG-rätten och ibland låtsas att den inte fanns.

I de svenska domstolarna finns det finns många frågor där saken ställs på sin spets, privatpersoner som importerar alkohol till exempel, och den svenska lotterilagstiftningen.

Tidigare har kommissionen varit försiktigt när det gäller kritisera nationella domstolar.

Har ändrat attityd
Men enligt forskaren Jörgen Hettne på Svenska institutet för Europapolitiska studier har EU -kommissionen ändrat attityd gentemot de nationella domstolarna och blivit mer offensiv när det gäller att driva igenom EG-rätten.

– Ja, jag tycker att man kan se en skillnad nu, därför att man har slagit fast att även nationella domstolar kan begå ett fördragsbrott om man inte tillämpar EG-rätten på ett korrekt sätt, alltså att staten blir skyldig till ett fördragsbrott.

– Och nationella domstolar kan också principiellt dra på staten ett skadeståndsansvar mot enskilda personer för att man har tillämpat EG-rätten felaktigt. Det här måste ju kontrolleras av något och då är det EG-domstolen som kontrollerar att de nationella domstolarna sköter sig, säger Jörgen Hettne.

Under de tre första åren som Sverige var medlem i EU väckte inte kommissionen talan mot svenska staten i ett enda mål i EG-domstolen.

År 2000 väcktes talan tre gånger, och förra året sex. 

Antalet formella yttranden, där kommissionen skriver att Sverige har begått ett fördragsbrott och begär en rättelse inom en viss tid har ökat på ett liknande sätt, från inga alls till 13 år 2000 och 18 förra året.

Mål pågår
Just nu pågår ett mål i EG-domstolen mot Sverige där kommissionen vill att svenska domstolar oftare ska fråga EG-domstolen till råds när de dömer i EG-rättsliga frågor.

Domen i det målet kan bli av stor betydelse, säger Jörgen Hettne, inte minst för enskilda personer och företag.

– EG-rätten bygger ju mycket på att man ger enskilda individer rättigheter som de ska kunna utnyttja i de nationella systemen. Så de får väl ett starkare skydd för att testa om de har en möjlighet att driva igenom rättigheter som de anser sig ha, säger Jörgen Hettne.                   

Elsa Helin
elsa.helin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".