Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Frågor om mångkultur syns inte

Publicerat söndag 20 augusti 2006 kl 15.00

Mångkulturåret 2006 fortskrider i det tysta när valspurten drar igång. Yvonne Rock, regeringens utsedda samordnare för Mångkulturåret, är besviken på att ideologiska frågor kring det mångkulturella Sverige har fått ge sig för plånboksfrågorna.

– Jag saknar den frågan. Jag uppmanar alla partier att prata mer om detta. Det är så mycket plånboksfrågor i valsammanhang, så det är klart att det här är mer en humanistisk, ideologisk framtidsfråga och vi har ju sett väldigt lite sådana frågor ännu. Vi väntar ju på det tror jag allihopa. Det känns viktigt att ha den typen av frågor i ett valår, säger Yvonne Rock.

Målet med Mångkulturåret 2006 som utlystes av kulturminister Leif Pagrotsky har varit att uppmärksamma det mångkulturella Sverige, inte främst genom jippon och evenemang, utan i den praktiska vardagen.

Fick tre miljoner kronor
För arbetet fick Kulturrådet av regeringen tre miljoner kronor att dela ut till projekt under Mångkulturåret.

Sammanlagt har 30 fria grupper fått mellan 20 000 och
275 000 kronor för projekt för att skapa kulturella mötesplatser med långsiktiga planer.

Mycket av arbetet under året har skett på myndighetsnivå. 77 statliga kulturmyndigheter har genom sina regleringsbrev fått i uppdrag att uppmärksamma mångkulturfrågorna.

Det är genom regleringsbreven som frågorna hålls aktuella också efter Mångkulturårets slut.

Ska göra en summerande utredning
Samordnaren Yvonne Rock har fått i uppdrag att nästa år göra en summerande statlig utredning där hon bland annat ska ge förslag på hur kulturinstitutionernas styrelser ska kunna rekrytera mångkulturellt.

– Om de ska få fäste så gäller det för mig att försöka förankra dem så mycket det bara går i de här befintliga kulturinstitutionerna via deras regleringsbrev. Sverige är ett mångkulturellt land. Men hur ser det ut på de här 77 statliga myndigheterna, om man bara tittar på dem? Så finns det extremt lite annan kulturell bakgrund. Det finns väldigt lite perspektiv av genus, av hbt och så vidare. Det är väldigt svenskt, säger Yvonne Rock.

Kulturminister Leif Pagrotsky är själv väldigt nöjd med satsningen trots att mångkulturfrågorna inte har fått någon större plats under valupptakten.

– Det är svårt att nå ut med kulturfrågor, det är hård konkurrens om utrymmet i media och vad gäller det allmänpolitiska så är ju mitt problem att kulturfrågorna överhuvudtaget är så väldigt undanskymda.

– Jag anstränger mig för att kulturfrågorna ska bli viktiga valfrågor. Jag tror att det nog kan bli så att kulturlivet i Sverige när mångkulturåret är slut på ett bestående sätt har förändrats, blivit mer medveten om de här viktiga frågorna, säger Leif Pagrotsky.

Niki Bergman
niki.bergman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".