Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

C vill minska utsläppen med 30 procent

Publicerat söndag 20 augusti 2006 kl 17.10
Maud Olofsson.

Centerpartiet sätter nu upp ett mål om hur mycket utsläppen av växthusgaser ska minskas, fram till 2020. Hur utsläppen ska minskas ska utredas, säger centerledaren Maud Olofsson.

– Vi vill minska utsläppen med 30 procent fram till år 2020, säger Maud Olofsson.

Men en utredning ska ta reda på hur ni ska nå målen, så de som röstar på er får inte veta hur det ska gå till att nå den här minskningen?

– Vi behöver ytterligare förslag säger vi, men man kan se att centerpartiet redan i dag har mycket konkreta förslag om hur vi ska snabba på den här utvecklingen.

För att nå minskade utsläpp med 30 procent fordras tydliga politiska styrmedel, men det bör tillsättas en utredning med representanter för alla partier, som ska föreslå vilka åtgärder som ska vidtas, enligt centerpartiet.

Ska genom stimulansåtgärder
Det är inom transporter, bostadssektorn och industrin som utsläppen ska minskas. Det ska helst ske med hjälp av stimulansåtgärder, så kallade morötter, även om Maud Olofsson inte utesluter höjda energiskatter.

Partiet vill fortsätta dagens modell med el certifikat och handel med utsläppsrätter och vill till exempel också att alla beslut av riksdagen och myndigheter ska innehålla analyser hur klimatet påverkas av besluten.

Centern vill ha bort bensindrivna bilar och föreslår också en skatterabatt på 10 000 för alla som byter till en miljöbil,
20 000 i rabatt för stockholmare.

Partiet ogillar kristdemokraternas förslag om att sänka bensinskatten.

En omöjlighet enligt miljöpartiet
Miljöpartiets energipolitiska talesman Ingegerd Saarinen säger att det inte finns en möjlighet att nå en utsläppsminskning av växthusgaser på 30 procent till 2020 om vilka åtgärder som ska vidtas, först ska utredas.

Socialdemokraternas miljöminister Lena Sommestad är också kritisk.

– Jag tycker att det saknar all trovärdighet och jag är förvånad över att Maud Olofsson går fram med det. Hon vet hur de andra partierna står, hur de motarbetar klimatpolitiken och att hon inte har något stöd för detta i högeralliansen. Hon försöker att vara ett grönt alibi och riskerar att djupt svika sina egna miljövänner, säger hon.

Men Maud Olofsson känner ett ökat stöd från de andra borgerliga partierna.

– Energi- och miljööverenskommelsen som vi slöt i början av sommaren var ett stort steg mot det miljövänliga hållet. Jag möter också en stor respekt bland de andra partierna. Det är klart att en ny regering i höst som leds av de fyra borgerliga partierna måste ha en mycket offensiv miljöpolitik, och det ska vi jobba för, säger Maud Olofsson.

Bengt Hansell
bengt.hansell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".