Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Elchocksbehandlingar blir allt vanligare

Publicerat måndag 21 augusti 2006 kl 06.07
Ges till allt fler.

Antalet behandlingar med elchocker, eller ECT som det heter, har fördubblats sedan 1990-talet. Det visar siffror som P3-programmet Front tagit fram.

– Jag orkade mer, såg inte så pessimistiskt på omvärlden och mina självmordstankar försvann. Allting var bekymmersfritt, säger Ann-Charlotte som fick elchocksbehandling mot sin depression i mars i år.

Elchocker, eller ECT, blir vanligare och vanligare, visar en enkät som programmet Front i P3 gjort och som besvarats av alla landsting och regioner.

– I dag har vi färre vårdplatser och en positiv sak faktiskt med det är att vi är mer ambitiösa i att erbjuda en verksam behandling så att patienten kan bli återställd och skrivas ut, säger Håkan Odeberg, ansvarig för ECT-avdelningen på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge, som just nu bygger ut sin verksamhet.

Dubbelt så många behandlingar 2005
De senaste officiella siffrorna från Socialstyrelsen visar att det 1993 gjordes ungefär 18 000 ECT-behandlingar. En undersökning som pockettidningen R gjorde 2000 visar på ungefär samma siffra, men förra året utfördes alltså drygt 39 000 ECT-behandlingar, vilket är mer än en fördubbling.

– Vi har ju upplevt en ökad efterfrågan av all psykiatrisk behandling. Läkemedelsanvändningen har ökat kanske minst lika mycket, eller ännu mer, och efterfrågan på moderna terapiformer har ju också ökat kraftigt. Sedan tror jag också att om man börjar få erfarenhet och kunskap runt ECT ökar gärna användningen ytterligare därför att man ser möjligheter för nya patienter, säger Håkan Odeberg.

Mycket av kritiken mot ECT har handlat om att hjärnan och då framför allt minnet tar skada. Men det var inget som Ann-Charlotte märkte av.

– Jag vet att man kan få små minnesförluster, men det var ingenting jag märkte av. Jag kan mycket väl tänka mig att prova det igen om det skulle bli aktuellt, säger hon.

Biverkningar finns
Men även om många blivit hjälpta menar Håkan Odeberg att det är viktigt att inte tiga om att det faktiskt finns negativa aspekter.

– Man ser väldigt många återfall efter avslutad behandling. Sedan är minnesstörning en vanlig biverkan. Det vanligaste är att man har en påverkan på korttidsminnet, att man har svårt att minnas saker som inträffade dagarna eller veckorna före en behandling, säger han.

Jonas Ahlman, Front i P3
jonas.ahlman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".