Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Israeliska soldater kritiserar sin ledning

Publicerat måndag 21 augusti 2006 kl 12.00
Många är missnöjda.

I Israel växer kritiken mot militärens och regeringens sätt att sköta kriget i Libanon. Både generaler och vanliga soldater är upprörda över hur uselt förberedd, dåligt utrustad och illa ledd den israeliska armén är.

Den israeliske försvarsministern Amir Peretz och överbefälhavaren Dan Halutz fick på måndagen ett brev som de gärna hade gömt undan om de hade kunnat. Men det kan de inte för brevet publiceras samtidigt på framträdande plats i de israeliska tidningarna.

Avsändare är ett hundratal soldater, både officerare och meniga, i ett av arméns elitförband, den så kallade Spjutspetsbrigaden.

”Krig utan mål”
I brevet berättar soldaterna att det känns som om landets militära och politiska ledning har spottat dem i ansiktet genom att tvinga dem att delta i ett krig utan mål och präglat av obeslutsamhet och okunnighet.

Soldaterna anklagar landets ledare för att genom sin handlingsförlamning och allmänna oskicklighet ha berövat dem den seger de var beredda att offra sina liv för. Därför kräver Spjutspetsbrigadens soldater att en undersökningskommission med vittgående befogenheter får i uppdrag att granska inte bara den militära insatsen i kriget, utan också den politiska ledningens sätt att sköta sig. Något som premiärminister Ehud Olmert inte tycks vara särskilt intresserad av.

Anklagelser om arrogans
Men kritik mot kriget kommer inte bara från själva slagfältet utan också från den högsta militärledningen. När brigadgeneral Yossi Heiman i söndags överlämnade befälet över sitt förband till en kollega erkände att han har misslyckats med att förbereda sig själv och sina soldater för kriget och han anklagar också krigsmakten att ha visat upp ett arrogant beteende mot sina egna.

Inget av Libanonkrigets två huvudmål, att få de två av Hizbollah kidnappade soldaterna fria och att Hizbollahmilisen avväpnas, har uppnåtts. Trots det försöker både den politiska och den militära ledningen övertyga israelerna om att Israel gick segerrikt ur kriget. Men de är inte särskilt framgångsrika i det arbetet.

Christer Fridén, Jerusalem
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".