Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Stopp för elevprao på många håll

Publicerat måndag 21 augusti 2006 kl 12.50

Skolans praoverksamhet i dess nuvarande form kan stoppas på många håll i landet eftersom Arbetsmiljöverket inte anser att skolan lever upp till sitt ansvar för elevernas säkerhet.

I Varberg har kommunen redan lagt ner praon eftersom skolchefen Ralf Dahl anser att det inte är möjligt att leva upp till arbetsmiljöverket krav på bättre kontroll av praoplatserna.

– Näe, vi har inte de resurserna att kunna bedöma alla dessa arbetsplatser som eleven hittar, det är ju flera tusen elever på ett år, säger Ralf Dahl.

Elever får hitta praoplatserna själva
Det var vid en inspektion nyligen som Arbetsmiljöverket kritiserade Varbergs kommun för att man inte levde upp till sitt arbetsmiljöansvar för eleverna i samband med praoplatserna.

Tidigare var det syo-konsulterna som ordnade fram platserna, men numera har eleverna själva ofta fått ta över det ansvaret och arbetsmiljöverket anser att skolan därmed inte har tillräcklig kontroll över hur miljön ser ut för eleverna när de kommer ut på arbetsplatserna.

Jonatan Berntsson ska just börja 8:an på Furubergsskolan i Varberg och sitter också i elevrådet och han är besviken över att det inte blir någon prao.

– Jag tycker det är dumt, för alla andra har ju fått det, då borde ju vi också få göra det.

Men varför är det så viktigt att komma ut på prao?

– Om du har tänkt dig att bli nåt när du blir stor, så jobba med det, så kanske du tror att det är kul och så är det inte det, så då kanske du inte vill bli det längre eller tvärtom.

En översyn över hela landet
Samtidigt skiljer sig inte Varberg från andra kommuner när det gäller praoupplägget och Arbetsmiljöverket ska nu se över verksamheten på fler håll.

Annie Runhammar på Arbetsmiljöverket i Göteborg anser att frågan om elevernas arbetsmiljö vid praon och skolornas ansvar ofta har glömts bort.

– Det är ett problem, eftersom det kan hända väldigt många saker, det behöver inte vara allvarliga olyckor, utan det kan vara andra olägenheter och sådant som får eleverna att må mindre bra på praoplatserna.

Är det rimligt att ställa sådana krav på skolan då?

– Ja, arbetsmiljölagen ställer krav på att minderåriga ska skyddas särskilt i arbetslivet och det tycker jag är rimligt.

Daniel Rundqvist, Ekot
daniel.rundqvist@sr.se

Mats Wetterlundh SR Halland
mats.wetterlundh@sr.se

Karin Hållsten P3 Nyheterna
karin.hallsten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".