Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Persson: Orättvist kritisera jobben

Publicerat måndag 21 augusti 2006 kl 12.00
Förvånad över kritiken.

Statsminister Göran Persson slår nu tillbaka mot de som kritiserat socialdemokraternas valmanifest för att satsa för lite på nya jobb, även mot sina egna partikamrater. Kritiken är fel, säger Persson.

– Den är oriktig och orättvis. Den grundar sig på någon slags tanke att man genom ett beslut kan fixa nya jobb. Det är mycket svårare än så. Det handlar om en ekonomisk politik, det handlar om utbildningspolitik och det handlar om forskning, byggandet av vägar och järnvägar. Det handlar om att hävda det som är så oerhört viktigt, nämligen om den gröna omställningen. Det tillsammans med en aktiv arbetsmarknadspolitik, som når ut till de människor som näringslivet inte vill anställa gör att vi hela tiden får nya jobb, säger Göran Persson.

Även en del socialdemokratiska debattörer har kritiserat manifestet. Aftonbladet skriver till exempel att ”det var oroande tomt på jobb”. Hur väntad var den kritiken?

– Inte alls, därför att jag trodde nog att analysförmågan var något större än så, särskilt på Aftonbladet, som ju ser hur den ekonomiska politik vi bedriver fungerar.

Både Aftonbladet och Dala-Demokraten är också rädda att manifestet inte ska räcka till för att få väljare som lutar åt socialdemokraterna att gå och rösta. Vad svarar du de partikamrater som är oroliga för det?

– Det är en berättigad oro. Tror man att ett valmanifest ska vara det som fixar ett val har man anledning att vara orolig. Så enkelt är det inte, säger statsminister Göran Persson.
I SR Ekots partiledarutfrågning på måndagen fick Göran Persson frågor om ungdomsarbetslösheten, som är hög och enligt Statistiska centralbyrån fortfarande är på nästan samma nivå som för ett år sedan. Persson försvarade sig mot kritiken att regeringen gör för lite för jobb åt de unga.


– De åtgärder vi har är ju naturligtvis att bygga ut utbildningen, att satsa mer på yrkesutbildningar, att se till så att alla unga människor som hamnar i den här typen av lägen får en chans att komma tillbaka in igen i yrkesutbildning. Vi ger ett stöd till de arbetsgivare som vill anställa unga människor som varit arbetslösa, särskilt långtidsarbetslösa. Vi har ett program som innehåller 15-20 olika åtgärder för att pressa tillbaka ungdomsarbetslösheten och jag kan konstatera att den faller nu, och faller rejält, säger Göran Persson.

Fredrik Furtenbach
fredrik.furtenbach@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".