Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Elevprao försvinner från schemat

Publicerat måndag 21 augusti 2006 kl 17.53

Skolans traditionella praoverksamhet kan vara på väg att försvinna eftersom många skolor har svårt att leva upp till kraven på kontroll av arbetsmiljön för eleverna.

I Varberg har redan kommunen beslutat att sluta skicka ut eleverna på prao efter kritik från arbetsmiljöverket och andra kommuner kan komma att följa efter.

Niondeklassarna Ida Kivi och Sophie Lennholm i Stockholm vill inte att praon försvinner.

– Näe, det är väldigt dåligt att ta bort praon för det är ju en inblick i arbetslivet och det är ju väldigt dåligt att man inte får det.

– Ja, jag tycker också det är väldigt dåligt. Det är en rolig upplevelse för alla elever, så alla elever borde få uppleva det. Man lär sig ta ansvar, man lär sig hur vuxna arbetar.

Eleverna får hitta platserna själva
Praon är populär bland många elever, ett avbrott i skolarbetet och ett sätt att få en inblick i arbetslivet. Men skolorna har idag svårt att ordna fram platser till alla som man gjorde tidigare. Istället läggs ansvaret ofta på eleverna själva och det kan leda till att skolan inte har kontroll över elevens säkerhet och arbetsmiljö enligt Arbetsmiljöverket.

Frågan har nu första gången granskats vid en inspektion i Varberg, och kritiken fick kommunen att lägga ner praon i dess nuvarande form.

– Det är ju synd, jag hade önskat dem att kunna fortsätta, men har de inte resurser att se till säkerheten, så har de inte. Det är deras slutsats att de tar bort det, säger Annie Runhammar, som är inspektör på Arbetsmiljöverket.

En del av läroplanen
Enligt läroplanen ska skolan samarbeta med arbetslivet för att ge eleverna konkreta erfarenheter av yrkesarbete, men det sägs inte hur det ska gå till. 

Ingegerd Hillborn som är chefsjurist på Skolverket anser att dagen metod med praktik på arbetsplatser är ganska bra, men att det som arbetsmiljöverket säger kräver engagemang från skolan och där medger hon att det kan brista idag.

– Men om man nu har det så, därför att eleverna kanske inte vill ha de platser som skolan tillhandahåller, då måste ju skolan ändå veta ”vad är det här för arbetsplats som eleven önskat gå till”, att man har en koll på det, säger hon.

Men tror du att den traditionella formen av prao är på väg bort?

– Jag hoppas inte det, men det är kanske lite svårt att svara på just nu. Men det viktiga är ju att man ändå har kravet att det ska vara någon form av konkreta åtgärder, och det gör att man kanske inte enbart kan ersätta det med ett studiebesök. Det är väl inte riktigt så man har tänkt sig i läroplanen.

Skolverket kommer nu att följa frågan efter uppmärksamheten, men har än så länge inga konkreta råd. Mats Söderberg på Sveriges Kommuner och Landsting menar att kommunerna ändå bör överväga nya metoder att få in kunskaperna om arbetslivet i skolan.

– Vi ska ju vara medvetna om att det har ju sin uppkomst ganska lång tid tillbaks, och då hade vi ju ett helt annat samhälle där kanske 50 procent av befolkningen var verksam inom industrin och att man då skulle, ja många skulle då direkt från grundskolan direkt ut i arbetslivet, säger Mats Söderberg.

Så i sin traditionella form kan praon delvis ha spelat ut sin roll?

– Det kan det ha gjort. Det är viktigt att man funderar över vilket syfte man egentligen vill ha med det här, med praoverksamheten.

Daniel Rundqvist, Ekot
i samarbete med radioprogrammet P4 extra
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".