Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Sjukskrivningarna minskar inte längre

Publicerat måndag 21 augusti 2006 kl 16.56

Regeringens löfte från förra valrörelsen om halverade sjukskrivningstal till 2008 ser inte ut att uppfyllas. Enligt Försäkringskassans kvartalsprognos har den tidigare minskningen av sjukskrivningar bromsats upp.

– Minskningen av sjukskrivningarna bromsas upp. Själva inflödet, alltså personer som begär sjukpenning och sjukskrivning kommer inte att minska, utan nu ligger vi på ganska låga nivåer, säger Försäkringskassans generaldirektör Curt Malmborg.

Försäkringskassans prognos beräknar hur mycket pengar som behövs för att kunna betala ut sjukpenning och så kallad sjuk- och aktivitetsersättning till förtidspensionerade.

Regeringen har ett mål om att kunna halvera antalet sjukskrivningsdagar till 2008. Men enligt Försäkringskassans nya prognos kommer inte målet att kunna uppfyllas.

Ministern ändå lugn
Arbetsmarknadsminister Hans Karlsson är ändå inte oroad eftersom han menar att man inte tagit med alla kommande åtgärder i beräkningen.

– Det är två stora, viktiga insatser som görs nu. Det är 150 000 personer som man nu går igenom för att säkerställa att de har rehabiliteringsåtgärder eller andra insatser för att komma tillbaka i arbete. Det är det ena. Det andra är samverkan med sjukvården, som ska förbättra sin del i sjukskrivningsprocessen för att minska ner tiden i väntan, säger Hans Karlsson.

Men samtidigt som kostnaderna minskar för sjukpenningen så ökar kostnaderna för förtidspensionerna. Hans Karlsson menar att förtidspensionerna inte längre ökar och att kostnaderna för dem kommer att sjunka på sikt.

”Fört över sjukfall”
Men Alf Eckerhall på organisationen Svenskt näringsliv är inte imponerad och säger att man måste ta med förtidspensionerna när man räknar, och även om antalet förtidspensioner har stannat upp nu så är den gruppen väldigt stor.

– Vad man har gjort är att nästan glömma bort förtidspensionerna i det här målet som man har satt upp. Målet var att halvera sjukfrånvaron till 2008 jämfört med 2002, och det har skett under de här åren till mycket stor del genom att man har fört över många sjukfall, säger Alf Eckerhall.

Katrin Kasström
katrin.kasstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".