Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Homo anmäler Umeå kommun

Publicerat tisdag 22 augusti 2006 kl 12.30

Homo, ombudsmannen mot diskriminering på grund av sexuell läggning, har nu beslutat sig för att driva homosexuella pars anmälningar mot Umeå kommun till domstol.

Tre homosexuella par har anmält kommunen till Homo för att en ledamot i socialnämnden röstat emot att homosexuella skulle få adoptera sin partners biologiska barn och i ett särskilt yttrande förklarat varför hon tycker så.

Homo har velat göra upp i godo med kommunen. Men sedan Umeå kommun förklarat att man gärna vill pröva fallen rättsligt vänder sig nu Homo Hans Ytterberg till domstol.

– Ja, beträffande två av de här anmälningarna har jag beslutat mig för att väcka talan i tingsrätten mot Umeå kommun och begära skadestånd för anmälarnas räkning. I det tredje fallet har jag inte fattat beslut än, säger Hans Ytterberg.

Ansökte om adoption
Eva Alskog i Umeå har två barn tillsammans med en annan kvinna. Båda barnen har kommit till via insemination.

När de båda kvinnorna ansökte om att barnen skulle få den andra föräldern godkänd som adoptivförälder fanns kristdemokraten Helen Edlunds negativa yttrande med i socialnämndens protokoll.

Ansökan beviljades visserligen, men Eva Alskog känner sig kränkt av kommunen eftersom handlingen med politikerns yttrande kom i ett brev i Umeå kommuns namn.

– Syftet, som jag reagerar på, är att hon vill påpeka för oss att våran familjeform, den tycker hon inte om. Varför ska jag behöva veta det? Hon får tycka vad hon vill men hon behöver inte använda sin myndighetsroll och kränka mig, säger Eva Alskog.

Rätt att framföra åsikt
Kristdemokraten Helen Edlund säger att hon stöder sig på FN:s barnkonvention och att ett barn behöver en mamma och en pappa.

Edlund säger att om man ska lyfta ut barnet ur sitt biologiska sammanhang så ska man försöka efterlikna den biologiska familjen.

Helen Edlund menar att hon har rätt att framföra sin åsikt.

– Det vore helt absurt om det vore en brottslig handling att utrycka en politisk uppfattning i ett sammanhang där man förväntas ha olika åsikter, säger hon.

Frågan ska prövas i domstol
Homo Hans Ytterberg är nu beredd att pröva frågan i domstol. Han ser det hela som att en företrädare från kommunen har ägnat sig åt direkt lagtrots.

– Det är ungefär samma sak som om en nämndeman i en domstol skulle bestämma sig för att ” jag gillar inte den här lagen och därför tänker jag inte tillämpa den utan döma efter eget, privat huvud istället.” Ledamöterna i nämnden företräder kommunen. De sitter inte där som privatpersoner, säger Hans Ytterberg.

Peter Öberg
peter.oberg@sr.se

Ingrid Engstedt Edfast
ingrid.engstedt-edfast@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".