Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Stopp för sjunkande arbetslöshet nästa år

Publicerat tisdag 22 augusti 2006 kl 05.16

Statsminister Göran Persson spådde nyligen en nära förestående arbetskraftsbrist i Sverige. Men Konjunkturinsitutet håller inte med. Redan nästa år har arbetslösheten sjunkit till de nivåer som riksbanken kan tillåta utan att inflationen skenar.

Då trycker man på stora stoppknappen trots att arbetslösheten antas ligga på över fyra procent, tror KI:s generaldirektör Ingemar Hansson. 

– Vår nuvarande bedömning är att det tyvärr behövs en arbetslöshet på 4,5 procent för att inflationen inte ska ta fart. Vi tror inte heller att en varaktig mycket lägre arbetslöshet är hållbar, säger han.

När når vi den arbetslöshet som inflationsmålen klarar?

– Vi räknar med att nå den nästa år.  

Redan i våras sa statsministern att arbetslösheten inte skulle bli någon stor valfråga. Arbetslösheten skulle sjunka under fyra procent och därmed skulle problemet vara löst. 

Spådde arbetskraftsbrist
I samband med att socialdemokraterna presenterade sina vallöften i slutet av förra veckan spädde Göran Persson på med att vi snart skulle ha arbetskraftsbrist i landet. 

Men frågan är om det någonsin kommer att hända. Professor Jan Ekberg som forskar om arbetsmarknad vid Växjö universitet, tror precis som Konjunkturinstitutet att viljan att klara inflationsmålet på två procent, snart sätter stopp för ytterligare sänkningar av arbetslösheten.  

Brist kan endast uppstå i några enstaka branscher, tror Jan Ekberg. 

– När vi börjar få brist inom vissa yrkesområden så blir följden av efterfrågetrycket att priserna börjar stiga. Om de börjar stiga för mycket så kommer man säkert att strama åt, till exempel genom räntehöjningar. Därför får vi inte den här allmänna arbetskraftsbristen, säger han. 

Skenande inflation på 80-talet
Senast vi hade en genomgripande arbetskraftsbrist var i slutet på 80-talet när arbetslösheten var under två procent till priset av en skenande inflation.  

Priset för att det inte ska upprepas formuleras så här av KI:s generaldirektör Ingemar Hansson: 

– Vi kommer nog att få leva med ett betydande inslag av ofrivillig arbetslöshet.

Johan Sjöholm
johan.sjoholm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".