Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Exploatering hotar Marafloden i Afrika

Publicerat tisdag 22 augusti 2006 kl 06.10
Zebror släcker törsten i Marafloden.

Två länder i Afrika är beroende av Marafloden. Nu måste man kämpa mot statens exploateringsintressen för att rädda många människors utkomstmöjligheter.

Under Stockholms vattenvecka, som nu pågår, deltar 2 000 delegater från 140 länder. En av dem är Doris Ombara från Kenya, som leder ett projekt för att försöka restaurera Marafloden, som delas av Kenya och Tanzania.    

Floden är viktig för många miljoner människor och är den enda i området, som har vatten året runt.

Men under senare år har vattenföringen minskat drastiskt, bland annat på grund av gruvdrift och jordbruk, men också på grund av regeringsstödda exploateringsprojekt. 

Huggit ner skogen
 I Maraflodens källområden har man nu med regeringens tillstånd huggit ner all skog och låtit ett stort antal människor slå sig ner.    

Doris Ombara vittnar om hur trögt och motigt det ofta är på gräsrotsnivå att driva skydd för vattenresurser och hållbar utveckling, i synnerhet om man har regeringen emot sig.  

Nedhuggningen av skogen har lett till svår erosion och att stora mängder slam förs ner med floden. Kvinnorna får gå fyra till fem kilometer flera gånger om dagen för att hämta vatten.

Tio till tjugo procent av vattnet är slam. Därför måste man vänta flera timmar tills slammet har sjunkit innan man kan använda vattnet. 

Flyter genom Serengetis nationalpark
Marafloden delas av Kenya och Tanzania och här finns Serengetis nationalpark och Masai Maras viltreservat på den kenyanska sidan.

Vattentillgången styr vandringarna av stora mängder zebror och gaseller. Men både vilda djur och boskap dör på grund av vattenbrist, som inte bara beror på årstidsvariationer.

Doris Ombara anser att många fler människor längs floden har fått sina utkomstmöjligheter försämrade än de som gynnats av tilldelningen av mark. För regeringen är detta en känslig fråga. 

– Vi har försökt tala med regeringen, men för regeringen är det viktigaste var de får sina röster, anser Doris Ombara från Kenya.  

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".