Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Olofsson välkomnar lönekonkurrens

Publicerat tisdag 22 augusti 2006 kl 09.05
Utfrågades om löner.

Uppdaterad 17:45
Centerledaren Maud Olofsson tycker att det är bra om utländska företag under en begränsad tid kan konkurrera i Sverige med lägre löner. Det sa hon i Ekots partiledarintervju.


Centerledaren Maud Olofsson tycker att det är bra om utländska företag under en begränsad tid kan konkurrera i Sverige med lägre löner. Det sa hon i Ekots partiledarintervju.

– Många av de här länderna som nu säljer sina tjänster i Sverige bidrar till att svenska konsumenter får lägre priser. Vi behöver en ökad konkurrens men också tydliga spelregler, säger Maud Olofsson.

Ska utländska företag kunna komma hit och konkurrera med lägre löner än svenska kollektivavtal?

– Det beror på. Är det en varaktig verksamhet här i Sverige ska man följa kollektivavtal, men säg att vi har ett svenskt företag som lägger ett anbud i ett annat land. Ska de få lägga ett anbud utifrån den kostnadsnivå man själv har eller ska man anpassa sig till andra, säger Olofsson.

Vad är ditt svar?

– Ska vi ha en fri konkurrens måste man få kunna använda också prisnivån som ett sätt att konkurrera om jobben. Så kommer det att bli, säger hon.

Tänker på tjänstedirektivet
Maud Olofsson utgår från den pågående diskussionen inom EU om tjänstedirektivet.

Hur länge ett företag från annat EU-land ska kunna betala lägre löner för tjänster som utförs i Sverige kan hon inte säga, men hon erkänner att dagens svenska löner skulle kunna dras neråt av det, även om det finns alternativ.

– Ökad konkurrens globalt leder naturligtvis också till en konkurrens om kostnadslägen. Jag tror att om vi ger bättre villkor, vi som politiker, sänker skatterna för småföretagen, då är det inte lönesänkningen som är ingången utan man kan ha kompetensutveckling men vi tar inte ut så mycket i skatt, säger Olofsson.

Påverka alliansens valmanifest
Reglerna för arbetsmarknaden lär bli en av tvistefrågorna när de borgerliga partiledarna samlas i Gustavsberg utanför Stockholm för att förhandla om ett gemensamt valmanifest.

Moderaterna vill ha mindre förändringar i arbetsrätten än de andra partierna, men samtidigt kan mofderaternas förslag om ytterligare skattesänkningar också orsaka problem, liksom frågan om hur generös sjukförsäkringen ska vara de kommande åren.

Pressad om sänkt a-kassa
Centerledaren Maud Olofsson fick också förklara varför hon vill sänka a-kassan för den som är långtidsarbetslös under utfrågningen.

– Någonstans måste man prioritera. Jag har prioriterat arbete och försörjning från det och att skapa fler jobb, inte på att höja ersättningar.

På vilket sätt ska den lägre a-kassan hjälpa skogsarbetaren att få ett nytt jobb?

– Under 100 dagar har du 80 procent av a-kassan också i vårt förslag. Inom 100 dagar ska vi ha satt in insatser för att hjälpa den här personen att få ett nytt jobb.

Om det var så att ni skulle ge alla ett nytt jobb inom 100 dagar varför behöver ni då en lägre nivå efter 300 dagar? Några kommer ändå att ha den nivån. Vår grundfråga är hur det hjälper en arbetlsös att få jobb att ha lite pengar?

– Om man ställer motfrågan. På vad sätt har de höga ersättningarna hjälpt människor att få fler jobb, de över en miljon som inte går till jobbet varje dag, frågar centerledaren Maud Olofsson.

Mats Eriksson
mats.eriksson.ekot@sr.se
Tomas Ramberg
tomas.ramberg@sr.se
Monica Saarinen
monica.saarinen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".