Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Engångständare förbjuds i vår

Publicerat tisdag 22 augusti 2006 kl 12.30
Farlig för barn.

Alla vanliga engångständare och cigarettändare som liknar leksaker kommer att förbjudas nästa vår. Orsaken är att de varje år leder till flera dödsolyckor med barn inblandade.

Bara tändare som anses barnsäkra kommer framöver tillåtas. Regeringen kommer att fatta beslutet nästa vecka.

– Ja, här ser vi en tändare som ser ut som en jukebox med blinkande sken och ganska rolig, barn gillar ju dem, säger Reinhold Dahlia, tobakshandlare i Jönköping.

Säljer den bra idag?

– Ja, den säljer. Allt som är lite nytt och annorlunda, färg och lite blinkningar i, säljs ju.

Har du någon förståelse för att man vill ta bort dem?

– Ja, det kan jag nog ha faktiskt, för det är ju en leksak som inte är så bra.

Orsakar dödliga olyckor och bränder
Runt 30 barn dör varje år inom EU i olyckor med cigarettändare, dessutom orsakas många bränder. 

Frågan om ett förbud togs upp i EU-kommissionen i vintras, och den svenska regeringen kommer därför nästa vecka att fatta beslut om att bara bevisat barnsäkra tändare ska tillåtas, där barn har svårt att öppna eller tända den.

Endast dyrare tändare blir kvar
Enligt konsumentminister Ann-Christin Nykvist kommer det att innebära att i princip bara dyrare tändare som går att fylla på blir kvar.

– Vi kan ju inte acceptera att det finns produkter som säljs i affärerna som farliga för barn, särskilt för små barn. Det finns tändare på marknaden som inte är säkra, vi ska inte ha den typen av produkter.

– Och det som gäller nu är att företag måste testa tändare innan de då kan säljas i vanliga butiker.

Men engångständare har ju funnits i många, många år?

– Det är riktigt att de har funnits i många år. Och nu har man kunnat konstatera, genom den statistik man har, att det är många skador som förorsakas av de här tändarna och också bränder.
Tobakshandlare Reinhold Dahlia i Jönköping han tycker egentligen att förbudet är befogat. Men frågan är då varför han har sålt de här tändarna?

– Jag har ju i min tur försäljare som vill sälja in nya produkter, ibland nappar man på det, det är ju så det fungerar i affärsvärlden.

Daniel Rundqvist, Ekot Jönköping
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".