Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Nya brister funna vid Forsmark

Publicerat tisdag 22 augusti 2006 kl 16.45
Två reaktorer står stilla.

Nya säkerhetsbrister framkom när Forsmarks rapport om reaktorincidenten i juli offentliggjordes av Statens kärnkraftinspektion, SKI. Bland annat fungerade inte högtalarna för utrymningslarmet.

SKI ska nu bedöma vilka åtgärder som måste vidtas i Forsmark.

– Den innehåller Forsmarks beskrivning av händelsen och analys av vad man ska göra för att lösa problemet. Nu har vi en grupp som granskar den och ser om vi instämmer med deras bedömningar, säger Anders Bredfell, informatör på SKI.

Stängdes efter elfel
Det är en månad sedan reaktor 1 i Forsmark stängdes sedan en kortslutning i ett ställverk slagit ut strömmen. Vid stoppet upptäcktes allvarliga brister, bland annat att två av de fyra aggregaten för reservel inte startade.

Forsmark har nu skickat in en rapport om incidenten till SKI, men vill inte ge några kommentarer till Ekot.

I rapporten framkommer bland annat utrymningslarmet i byggnaden inte fungerade. När personalen larmade kom inget ljud i högtalarna på grund av elavbrottet. Och ingen visste hur de skulle kopplas till reservsystemet.

Dessutom har felaktiga kopplingar i en elcentral i anslutning till reaktorn upptäckts. De beskrivs av Forsmark själva som mycket allvarliga eftersom de påverkat säkerheten negativt.

Föreslår nya rutiner

Forsmark kommer med ett antal förslag till åtgärder i rapporten, bland annat ombyggnation och nya rutiner vid montering, och de ska nu bedömas av SKI.

SKI måste ge sitt godkännande innan Forsmark får starta reaktor 1 igen. Ett godkännande krävs också för reaktor 2, som ställts av eftersom den har en liknande konstruktion.

Även Oskarshamn, där två reaktorer liknar dem i Forsmark, ska lämna in en rapport till SKI innan de får starta reaktorerna igen.

Säkerheten först
Hur lång tid SKI behöver för att bedöma om åtgärderna i Forsmark är tillräckliga kan de inte säga.

– Det är omöjligt att säga. Det får helt enkelt ta den tid det tar. Nu är det säkerheten som är viktigast, säger Anders Bredfell.

Daniel Sundbaum
daniel.sundbaum@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".