Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Ramstedt tror inte på fängelsedom

Publicerat tisdag 22 augusti 2006 kl 18.02
Ett medieuppbåd mötte Ola Ramstedt.

Rättegången mot Skandias tidigare personaldirektör Ola Ramstedt inleddes på tisdagen. Ramstedt står åtalad för att ha låtit Skandia stå för lyxrenoveringar av lägenheter på över 17 miljoner kronor, men försvaret hävdar att allt bygger på ett missförstånd.

Redan under den första rättegångsdagen hamnade åklagaren Peter Nilsson i gräl med försvaret och rådmannen Christer Tornefors.

En ordväxling handlade till exempel om den tidigare vd:n för Skandias fastighetsbolag, som enligt åklagaren tagit emot mutor i mångmiljonklassen som tack för att han hjälpte Ola Ramstedt med att förfalska en fakturan som handlade om lägenhetsrenoveringar.

– Om det kommer påståenden runt de två första punkterna, att det skulle vara något illegitimt eller skumt på något sätt, då tänker jag stoppa åklagaren. Presentera detta neutralt som rena sakförhållanden. Är det okej?

– Jag har väl aldrig sagt att det är illegitimt och skumt?

– Men det kommer ju kommentarer från åklagaren runt detta som på något sätt misstänkliggör det hela.

Irriterade deltagare
Det var irriterat och en hel del munhuggning i rättsalen. Advokat Bengt H Nilsson ansåg att fastighetschefens förmåner inte hade med rättegången att göra.

– Åklagaren ska inte tillåtas att smutskasta allmänt, sa Bengt H Nilsson.

– Att säga fakta och beskriva vad som har hänt, hur kan det vara smutskastning?

Kan ge fängelse
Men tillbaka till i morse. Efter flera års utredningar var det dags för ännu en före detta Skandiadirektör att inställa sig i Stockholms tingsrätt. Ola Ramstedt står åtalad för grov trolöshet mot huvudman, något som kan ge ett flerårigt fängelsestraff.

I kavaj, slips och skrynkliga byxor kom Ola Ramstedt i sällskap med sin advokat för att först möta pressuppbådet.

– Vi tar alla frågor efter rättegången, sa Ola Ramstedt.

Rättegången handlar om nio lägenheter på attraktiva adresser i centrala Stockholm som alla genomgick påkostade renoveringar. Den så kallade överrenoveringen, det som inte går att ta ut genom en högre hyra, är det meningen att hyresgästen själv ska betala. Men räkningarna på sammanlagt över 17,5 miljoner kronor betalades av Skandia.

Godkände fakturan
Ola Ramstedt godkände fakturan den med egen namnteckning. På fakturan såg det ut som att det handlade om en ombyggnad på Skandias huvudkontor, men det var en ren bluff, hävdar åklagaren Peter Nilsson.

– S44 plan sex. Det betyder Sveavägen 44 plan sex. Det var Skandias huvudkontor vid den här tiden. Men fakturan och betalningen avsåg inte detta. Den avsåg kostnader för vad som kallas överrenoveringar, man skulle också kunna kalla det för lyxrenoveringar, av nio lägenheter som då ingick i Skandias fastighetsbestånd.

– En av lägenheterna var Ola Ramstedts. Övriga beboddes av koncernledningen i Skandia, deras barn eller andra befattningshavare på Skandia, säger Peter Nilsson.

”Jag har förtröstan”
Ola Ramstedt själv hävdar att han inte kände till att fakturan handlade om renoveringarna. Ett misstag, men han har inte gjort något brottsligt, hävdar han. Och han räknar inte med att hamna i fängelse.

– Jag har full förtröstan över att det inte blir en realitet. Det här reder ut sig när alla har fått missförståndet klart för sig, säger Ola Ramstedt.

Sören Granath
soren.granath@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".