Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Familjer mister bidrag när barnen skolkar

Publicerat onsdag 23 augusti 2006 kl 05.30
Frånvaro kostar.

En skolkande elev som mister sitt CSN-bidrag kan påverka hela familjens ekonomi. I värsta fall kan det leda till tusenlappar i bland annat minskat bostadsbidrag och underhållsstöd. Och många föräldrar och elever känner inte till den effekten.

Vid Alby gymnasium informerar man både elever och lärare om kopplingen mellan bidragen.

– Jag ser det som att det är vår skyldighet att informera föräldrar om hur deras ekonomi kan påverkas av ett skolkande barn, säger Gunilla Blomqvist som är rektor vid Alby gymnasium.

Får ni reaktioner på det?

– Det händer att elever och föräldrar blir förvånade över den sammankoppling som finns mellan studiebidraget och andra bidrag.

Den här veckan är det skolstart för de flesta gymnasieeleverna i landet och vid många skolor har man blivit allt tuffare på att rapportera in frånvaro till CSN.

Måste räknas som heltidsstuderande
Vid för hög frånvaro drar CSN in bidraget, vilket kan påverka andra bidrag som en familj har. För i en del fall måste man räknas som heltidsstuderande.

Det gäller bostadsbidrag och underhållsstöd om du är över arton år och flerbarnstillägget om du är mellan 16 och 18 år. Det kan handla om flera tusenlappar i minskat bidrag per familj och månad.

– Behovet av bidrag har egentligen ingen betydelse. Det viktiga är om barnet bedriver sådana studier så att det fortfarande kan ge rätt till bidrag till hushållet. Förekommer det inga studier föreligger det inte heller någon rätt till bidraget. Det är oavsett de ekonomiska förutsättningarna i övrigt, säger Bosse Häll som är försäkringsansvarig vid Försäkringskassans huvudkontor.

Fler indragna studiestöd
De senaste två åren har antalet fall där CSN dragit in studiestödet fördubblats. Senaste läsåret handlade det om 9 927 elever som i genomsnitt förlorade CSN-bidraget i två månader på grund av skolk.

Samtidigt har också antalet fall där försäkringskassan har anledning att dra in ett bidrag på grund av skolk ökat, med närmare 3 000 fall senaste läsåret jämfört med läsåret dessförinnan.

Effektivare rapportering
Enligt Magnus Forss, presschef på CSN, handlar det inte om att själva skolkandet ökat under den här perioden utan om att rapporteringen blivit effektivare. Och fortfarande rapporteras inte allt in.

– Nej, det tror vi inte. En studie som vi själva gjorde för tre år sedan visar att siffran på landsnivå borde vara någonstans runt fem procent. Vi är uppe i 2,7 procent, säger Magnus Forss.

Maud Johansson
maud.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".