Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Ny svensk miljövänlig diesel i höst

Publicerat onsdag 23 augusti 2006 kl 06.00
Miljövänligare.

I höst presenteras en ny svensk diesel med hela 15 procent förnybara bränslen med ursprung i svenskproducerade livsmedel som rapsolja och vete.

Bengt Håkansson är affärsområdeschef på Lantmännen energi som tagit fram det nya bränslet.

– Biokomponenterna har sitt ursprung från främst raps och vete, berättar han.

Lantmännen energi har under ett antal år tagit fram en ny sorts diesel, Agrodiesel 15, där 15 procent är förnybara bränslesorter från det svenska jordbruket.

Den nya dieseln tredubblar mängden biokomponenter i vanlig diesel som sedan månadsskiftet får innehålla fem procent av rapsoljeprodukten RME.

Priset inte fastlagt
Priset på den nya biodieseln är inte ännu fastslaget. Men på Lantmännen energi uppskattar man att det kan handla om en extra 50-öring per liter, mellan fem och tio procent högre pris än på vanlig diesel.

Bengt Håkansson på Lantmännen energi tror att många miljömedvetna åkerier kan vara intresserade av det nya bränslet.

– Det blir en nyintroduktion och vad vi främst vänder oss till är kunder, åkerier, med en hög miljöprofil, säger han.

Skattelättnad för biodrivmedel
Enligt ett riksdagsbeslut är alla biodrivmedel befriade från energi- och koldioxidskatt för den biobaserade delen av bränslet.

Utan den här skattereduktionen är konkurrenssituationen för många biodrivmedel svår. Agrodiesel 15 var en färdigtestad och marknadsklar produkt redan 2004, men har fått vänta i två år på beslut om skattereduktion och godkännande av teknisk specifikation.

Regeringen har avsatt en miljard kronor om året för skattebefriandet av biodrivmedel. Tanken är att stöda produktionen och användandet av biodrivmedel för att på längre sikt kunna bryta oljeberoendet i Sverige.

Skattebudget redan överskriden
Skattebudgeten på en miljard riskerar att överskridas redan i år. Men statssekreterare Magdalena Andersson välkomnar utvecklingen.

– Det är oerhört positivt att det kommer ut de här nya typerna av produkter på marknaden. Det är precis det som är syftet, att stimulera ny teknik så att det finns möjlighet att köra sin bil på annat än olja och diesel som är mycket farligt för miljön, säger hon.

Finns det en svensk ekonomi för om alla skulle använda biodrivmedel?

– Det är naturligtvis en utopi men vi hoppas att det ska kunna bli verklighet i framtiden, säger Magdalena Andersson.

Niki Bergman
niki.bergman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".