Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kortare vårdtid för hjärnskakningar

Publicerat onsdag 23 augusti 2006 kl 07.12

Många patienter med misstänkt hjärnskakning behöver inte läggas in på sjukhus för observation. Om man istället röntgar hjärnan med en datortomograf, kan man snabbt avgöra vilka som behöver behandling, enligt en ny studie.

Rutinen som man idag har när man lägger in patienterna oftast över natten för observation, kan omprövas och istället kan man göra en akut datortomografiundersökning på patienterna. Om den är normal kan patienten gå hem direkt från akuten utan att behöva ligga på sjukhus, säger doktor Jean-Luc af Geijerstam som har gjort studien som just publicerats i medicintidskriften British Medical Journal.

17 000 vårdas för hjärnskakning
Varje år läggs 17 000 personer in på svenska sjukhus med misstänkt hjärnskakning. Det är alltså en vanlig diagnos på akutmottagningarna och det kostar stora summor. I många fall helt i onödan enligt den nya studien.

En säker metod
Studien visar också att det nya sättet att ta hand om patienterna är säkert, enligt Jean Luc af Geijerstam.

– Farhågan var att man skulle missa någonting viktigt för att man gör en tidig läkarundersökning. Men vi har inom ramen för studien inte haft något sådant fall bland över 1 300 patienter i gruppen som fick en tidig läkarundersökning med datortomografi. Vi har också tittat i världslitteraturen och där hittat ytterst få fall. Det är väldigt ovanligt bland hjärnskakningspatienter, säger han.

Oklart om det sparar pengar
Att införa det nya omhändertagandet av patienter med hjärnskakning skulle ge ett bättre utnyttjande av sjukvårdens knappa resurser. Men det blir kanske inte en direkt besparing.

– Det kanske inte kommer att bli någon stor besparing även om man teoretiskt kan räkna på ungefär 30 till 40 miljoners minskning årligen i akutvårdskostnader. Men omräknat kan det motsvara ungefär 11 000 vårddygn på sjukhus, som kan användas till andra patienter med större behov. De här hjärnskakningspatienterna som vi såg i studien kunde lika gärna gå hem direkt efter den här undersökningen, säger Jean Luc af Geijerstam.

Anna Larsson
anna.larsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".