Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Fortsatta rykten om Volvo

Publicerat onsdag 23 augusti 2006 kl 12.30

Rykteskarusellen fortsätter att snurra kring Sveriges största företag Volvo. I förra veckan pekades utländska spekulanter ut som aktörer, i dag hamnar fokus på de svenska ägarna, och aktien bara stiger och stiger på Stockholmsbörsen.

Volvo är landets största företag mätt i sysselsättning och försäljning, och på onsdagen tog både A- och B-aktien nya kliv uppåt.

Den senaste månaden har kursen gått upp 10 procent, och 400-kronorsgränsen passerades den 17 augusti, både för A- och B-aktien.

A-aktien har gått upp med 85 kronor
Den senaste månaden har A-aktien gått upp med ungefär 85 kronor och B-aktien med 40 kronor.

Förra veckans spekulation var att utländska fonder skulle ha köpt A-aktier, i syfte att nå en ägarandel som ger möjlighet att öka utdelningen från Volvos välfyllda kassa.

I den här veckans spekulation pekas Volvos störste svenske ägare ut, det handlar om Handelsbankssfären som via Industrivärden ska ha närmat sig den störste ägaren, franska Renault, för att köpa Renaults 20-procentiga andel i Volvo. Uppgiften kommer från tidningen Affärsvärlden.

Renaults stora ägarandel i Volvo är i fokus för lystna spekulanter, men förra veckans spekulationer gick så långt att Renault tvingades dementera officiellt att ägandet i Volvo skulle vara något annat än enbart en finansiell placering.

Rykten om maktkamp
Rykteskarusellen hävdar också att det skulle pågå en maktkamp i Volvos styrelse, där just Handelsbankssfärens två tungviktare i Volvostyrelsen pekas ut som motståndare till att öka utdelningen till aktieägarna.

Mitt i krutröken gjorde Volvos vd Leif Johansson ett uttalande i Financial Times i helgen om att Volvo visst har idéer om hur den välfyllda kassan ska användas.

Han flaggade för flera möjliga affärer inom en snar framtid, men minnesgoda iakttagare konstaterade snabbt, att det är precis det han har sagt i samband med presentationen av de senaste fem eller sex kvartalsrapporterna.

De andra svenska storägarna som utgörs av det institutionella kapitalet, alltså statliga och privata pensionsjättar, håller tyst än så länge, medan rykteskarusellen snurrar allt snabbare.

Och aktien stiger mot nya kursrekord.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".