Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Snatteridom till HD för avgörande

Publicerat onsdag 23 augusti 2006 kl 20.00

Landets domstolar har svårt att hantera snatteriärenden och gör olika bedömningar. I en del fall är det snatteri och andra fall stöld. Därför vill riksåklagaren att Högsta domstolen nu prövar ett fall av snatteri i ett köpcentrum i Lund.

– Vissa domstolar menar att det här är stöld och andra gör en annan bedömning och menar att det är snatteri. Vi vill att Högsta domstolen ska göra ett uttalande så att de här fallen kommer att bedömas lika över landet, säger Stefan Johansson, byråchef hos riksåklagaren, RÅ. 

Tre ungdomar gick under några timmar från butik till butik i ett köpcentrum och tog varor för sammanlagt flera tusen kronor.  

Dömdes i ett fall för stöld
Men i endast ett fall dömdes de för stöld, då varan kostade mer än 800 kronor, gränsen för vad som är snatteri.  

Riksåklagaren menar att både tingsrätt och hovrätt lagt för stor vikt vid att det handlat om ungdomar när man gjort brottsrubriceringen. 

Den bedömningen, menar RÅ, skall göras först när straffet skall bestämmas.  

Kan verka avskräckande
En skärpning i synen på systematiska stöldräder kan verka avskräckande, menar riksåklagaren som ser butikstillgrepp, det vill säga snatteri och stöld, som ett stort problem. Varje år anmäls över 60 000 butikstillgrepp. 

– Ungdomar är överrepresenterade när det gäller just den här typen av brott, det är ett vanligt brott bland ungdomar. Därför menar vi att det är extra viktigt att Högsta domstolen på ett klart och tydligt sätt uttalar sig om hur den här typen av vad man nästan får beteckna som stöldräd ska bedömas, säger Stefan Johansson, byråchef hos riksåklagaren.

Fallet prövas i nästa vecka.

Jens Ericson, Malmö
jens.ericson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".