Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Fångar sitter inne längre

Publicerat onsdag 23 augusti 2006 kl 12.02
Även antalet fångar ökar, 2005 var det över 5 500 personer.

Det genomsnittliga fängelsestraffet i Sverige har blivit längre. För tio år sedan var det genomsnittliga fängelsestraffet knappt nio månader långt, i dag är det drygt tre månader längre. Enligt Cecilia Klerbro som är rådman på Stockholms tingsrätt kan det bero på att brottsligheten förändrats.

– I dag kanske det är så att man dömer fler för brott där man oftare får fängelsestraff. Till exempel brott mot person, är en typ av brottslighet som man oftare får fängelsestraff, och om det är fler som döms i dag för brott mot person så avspeglar sig ju det i statistiken, säger Cecilia Klerbro.  

Brott mot person, det vill säga misshandel, fridskränkning, sexualbrott verkar alltså ha blivit vanligare.

Att fler döms för narkotikabrott förklarar också en del av ökningen. Statistiken har tagits fram av kriminalvårdsverket och publicerades i DN på onsdagen.

Kriminalvården bygger fler fängelser
Kriminalvården har fått bygga fler och större fängelser. I dag är utbyggnadstakten i Sverige snabbast i Europa.

Enligt Jan Andersson, som är chef på Brottsförebyggande rådet, har nya påföljder som samhällstjänst och fotboja också förändrat vad han kallar för fångpopulationen, det vill säga de intagna.

– Vi har varit världsmästare på att döma ut en, två och tre månaders straff. Nu har vi som alternativ fotboja och samhällstjänst till korta fängelsestraff, om man nu tar bort dem från fångpopulationen så får man bara de långtidsdömda kvar och därmed ökar naturligtvis den genomsnittliga tiden för dem som sitter i fängelse, säger han.

Antalet livstidsdömda ökar
Antalet livstidsdömda har också ökat. Men den stora ökningen står antalet narkotikabrott och grova våldsbrott för.

Fler brott kommer i dag till domstolarna och det beror både på att anmälningsbenägenheten har ökat och på att polisen fokuserar på den sortens brott enligt Jan Andersson.

Men det är inte så att praxis ändrat säger Cecilia Klerbro, domstolarna är alltså inte hårdare i sin tolkning av lagtexten menar hon.

– Är det så att våldsbrotten blir fler så är det fler som döms till fängelsestraff. Men det kan ju också vara så att domstolarna dömer hårade eftersom våldet har blivit grövre, och det kan ju bero på att man använder vapen och olika tillhyggen, säger hon.

Så det har inte skett någon förändring om hur man tolkar lagen?

– Nej, det har det inte gjort.

Sara Hägg
sara.hagg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".