Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

"Fler borde opereras för sin fetma"

Publicerat onsdag 23 augusti 2006 kl 12.30
Fler feta borde opereras.

Allt för få patienter med övervikt och fetma opereras för sin sjukdom. Det hävdar svenska kirurger som på onsdagen har diskuterat frågan på den pågående kirurgveckan i Örebro. Idag görs omkring 1 000 ingrepp på vuxna.

– Det utförs alldeles för få operationer. Omkring 1 000 patienter opereras per år och det finns en sakta ökande tendens år från år som resultat av det starkt ökande trycket. Alla kliniker som opererar överviktiga har långa väntetider och vårdgaranti finns inte någonstans.

– När vi kirurger har diskuterat detta bland oss har vi lågt räknat trott att det kanske borde opereras kring 10 000 patienter per år. Men det finns de som talar om väsentligt högre siffror, säger docent Ingmar Näslund vid Universitetssjukhuset i Örebro.

Svårt att gå ner i vikt
Det är svårt att få människor som är överviktiga eller feta att gå ner i vikt. En av de få metoder som visat sig effektiv är fetmakirurgi. Vanligen gör kirurgerna en shunt från matstrupen förbi magsäcken mot tarmen och patienterna kan därmed tappa mellan 60 och 75 procent av sin övervikt bestående.

Med det växande antalet feta ökar också kraven på kirurgin och för att möta behoven börjar man nu operera också fetma med titthålskirurgi.

– All titthålskirurgi har ju en fördel över öppen kirurgi med att det gör lite mindre ont, det blir lite kortare sjukskrivningstid, lite kortare vårdtid och det blir lite mer patientkomfort. Det gäller i synnerhet en sådan svår grupp som de gravt överviktiga. Så det är en förväntad vinst med det, säger Ingmar Näslund.

Titthålsteknik lindrigare
Även om titthålstekniken är lindrigare för patienten, är den tekniskt svårare för kirurgen. Den tar längre tid att lära sig, men den representerar ändå framtiden, enligt Ingmar Näslund.

– Det finns ett mycket stort patienttryck för detta och jag tror att utvecklingen internationellt är helt klart för ett ökat sådant opererande, säger han.

Anna Larsson
anna.larsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".