Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Persson spår minskad arbetslöshet

Publicerat onsdag 23 augusti 2006 kl 12.09

Statsminister Göran Persson tror nu att den öppna arbetslösheten tack vare goda tider går ner till 3,5 procent under nästa mandatperiod, trots att många bedömare inte ens tror att regeringen ens i år når målet om fyra procent.

Han sa också att arbetslösheten kan sjunka ännu längre utan ökad inflation.

– Jag tror att vi får fallande arbetslöshet ner mot tre och en halv procent under kommande mandatperiod. Med den ekonomiska utveckling vi har och med den låga arbetslöshet vi nu är på väg in i, så faller den ytterligare. Någonstans kommer den att bli så låg så att det blir svårt att kombinera med låg inflation, säger Göran Persson.

Ams siffror var i slutet av juli 5,2 procent för den öppna arbetslösheten. Det finns inte så många bedömare som tror att ni klarar fyraprocentsmålet i höst?

– Jag är ganska säker på att vi gör det. Jag har tidigare gjort de här bedömningarna och har faktiskt fått rätt. Vi kommer att nå de fyra procenten i höst. Det är jag helt säker på på samma sätt som förra gången vi lyckades med den saken, säger statsministern.

Är 3,5 procent öppet arbetslösa socialdemokraternas nya mål?

– Jag har inte satt upp det som ett mål eller löfte, men jag gör den bedömningen. Jag gör det för att jag vill ge en replik till alla olyckskorpar, som talar om att det inte går att pressa ner arbetslösheten, säger han.

Det var under ett anförande på en stor kommunal mässa i Malmö som Göran Persson kom med sina nya profetior om arbetslösheten.

Han utmanade inte bara de som inte tror att fyraprocentsmålet nås i höst utan även de ekonomer som pratat om att den nuvarande öppna arbetslösheten på omkring fem procent inte kan sjunka så mycket mer utan att inflationsmålet på två procent spricker.

Konjunkturinstitutets chef Ingemar Hansson sa häromdagen i Ekot till exempel att gränsen gick vid 4,5 procent. Men Göran Persson tror att gränsen går först vid tre procent.

– Det tror jag absolut är möjligt med en klok politik. Det gäller också att matcha efterfrågan med ett utbud av arbetskraft och en viss arbetskraftsinvandring.

Men den allt lägre arbetslöshet som Göran Persson nu ser, gör också att han tror att arbetskraftsinvandringen kommer att öka under de närmaste åren.

Daniel Alling
daniel.alling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".