Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Konkurrensverket sätter press på banker

Publicerat onsdag 23 augusti 2006 kl 16.52

Bankerna måste förändras och bli mer öppna till nytta för den enskilde kunden. Det konstaterar konkurrensverken i de nordiska länderna i en gemensam rapport.

– När det gäller lagstiftningsarbete så pågår det diskussioner i Europa inom ministerrådet och inom EU-kommissionen om hur regler för diskriminering ska se ut. Det andra är att vi själva jobbar med att granska ett antal bankers villkor och betalningssystemsvillkoren, och eventuellt då komma fram till åtgärder rörande enskilda företag, säger Claes Norgren, generaldirektör på Konkurrensverket.

Bankmarknaden måste öppnas och reformeras. Mer konkurrens på bankmarknaden skulle ge konsumenterna bättre tjänster till lägre priser. Det är huvudbudskapet kan man säga.

Motsvarande arbete pågår inom EU
Samtidigt pågår motsvarande arbete inom EU och de nordiska synpunkterna, och förslagen kan ses som en slags remiss till den stora översynen.

Det är allt mer press på bankerna, vars rekordvinster får både myndigheter och bankkunder att höja på ögonbrynen och mumla om fåtalsvälde och få aktörer som dominerar.

Bilden är ungefär likadan i hela Europa, men faktiskt värst i Norden. Värst i betydelsen hög koncentration, det vill säga få och stora aktörer.

Gör det lättare för nya utländska aktörer
De skarpa förslag som nu är på väg syftar bland annat till att göra det lättare för nya och mindre och utländska aktörer att konkurrera med de etablerade svenska bankerna.

Betalsystemen som är nationellt uppbyggda bör öppnas för andra och därmed förhoppningsvis öka rörligheten hos kunderna.

Till exempel borde man få behålla sitt gamla kontonummer om man byter bank. Det fungerar ju för el- och teleabonnenter och borde göra det för bankkunderna också.

Den till synes eviga stridsfrågan om hanteringen av alla kredit- och betalkort, där bankerna tjänar storkovan i dag med den köpboom som råder för närvarande, föreslås lösas genom att fler banker borde ges tillfälle att ta hand om butikernas kortbetalningar för att därmed sänka butikernas kostnader för kortköp.

Vilket sedan öppnar för lägre priser för konsumenterna.

Slutför just nu en granskning
Konkurrensverket slutför just nu en granskning av om det nuvarande avgiftssystemet är förenligt med konkurrensreglerna. En rapport är utlovad snart.

Konkurrensverken i Norden är också inne på att det borde skapas en nordisk bankmarknad för nordiska kunder. Och i det riktigt stora perspektivet finns också förhoppningar om en harmonisering av regelverket också på den europiska marknaden, vilket skulle stärka konkurrensen till förmån för konsumenterna.

Svaret från bankerna på all kritik som riktas mot dem brukar vara att kunderna är nöjda med den service de får vilket skulle bevisas av att så få vill byta bank.

– Å andra sidan är kunderna beroende av att det finns enkla möjligheter att byta rent praktiskt, och här tycker vi att det finns anledning att ändra det, säger Claes Norgren.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".