Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Närgången metod ska stoppa terrorister

Publicerat torsdag 24 augusti 2006 kl 05.00
Nya säkerhetsrutiner diskuteras i EU.

Oron för nya terrorattacker mot flyget vaknade till liv igen när brittisk polis tidigare i augusti avslöjat ett stort planerat attentat. Därmed återupplivades också debatten om hur långt man kan gå för att kontrollera flygpassagerare. Ett kontroversiellt förslag är så kallad passagerarprofilering som redan används i bland annat Israel.

– Vad har du gjort här? Har du släktingar här? Vad heter de?

Det är inte svaren på frågorna som är viktiga utan hur man svarar, säger Leo Gleser som är säkerhetskonsult i Israel där systemet redan används.

– Det spelar ingen roll om personen är jude, kristen, muslim eller buddhist. Det viktiga är vem man är och att man kan kontrollera vem som får gå ombord på planet, säger han.

Det gäller att komma nära
En person som svettas mycket även om det inte är sommar, eller någon som verkar väldigt orolig skulle utsättas för en hårdare kontroll enligt Glesers metod.

– Du kanske är sjuk, eller så är du väldigt nervös för att du aldrig har flugit. Men om jag inte frågar dig, kommer i kontakt med dig och kommer nära dig, då kommer jag aldrig att veta varför du svettas, säger Leo Gleser.

Gleser har jobbat med flygsäkerhet i 40 år och säger att profilering, den mänskliga faktorn, är den viktigaste biten i säkerhetsarbetet.

Kränker vissa grupper
Motståndare till profilering menar att det är en kränkning av individens rättigheter och att vissa etniska eller religiösa grupper kan drabbas hårdare.

I England har förslaget väckt protester hos flera muslimska organisationer.

De hävdar att det framför allt skulle vara muslimska grupper som drabbas av passagerarprofilering.

Används inte på Arlanda
Risken för etnisk eller religiös profilering är en av anledningarna till att det inte används på Arlanda, säger säkerhetschefen Anders Lennerman. Men det kan ändras om förslaget godkänns i EU.

– Londonhändelserna påverkar ju säkerhetsarbetet i hela Europa. I och med att vi jobbar med en harmonisering av säkerhetsarbetet i Europa så kommer det som bestäms i Bryssel så småningom också hamna i Sverige, säger Anders Lennerman.

Anneli Rådestad
anneli.radestad@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".