Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Bemanningsbranschen fortsätter växa

Publicerat torsdag 24 augusti 2006 kl 05.00

Andra kvartalet 2006 är det sjunde kvartalet i rad som bemmaningsbranschen uppvisar en positiv utveckling. Omsättningen för årets första halvår ökade med 25 procent jämfört med samma period förra året.

– Det är ju strålande siffror, därför att våren 2005 var ett fullkomligt rekordår, säger Eva Östling Ollén, förbundsdirektör för branschorganisationen Bemanningsföretagen.

Bemanningsföretagen är den bransch som först brukar märka av konjunkturförändringar. Under första halvåret i år ökade omsättningen inom bemanningsbranschen med 25 procent, jämfört med samma period i fjol och redan då var ökningen så stor som 28 procent jämfört med första halvåret 2004.

Många områden ökar
Rekryteringen har ökat mest, men är ett litet område. Uthyrningen har också ökat kraftigt. Norra Sverige har ökat kraftigt och ökningen i västra Sverige har ökat under två år och har därmed varat längst period.

Omsättningen inom det mindre yrkesområdet teknik, till exempel ingenjörer, ökade med så mycket 400 procent, jämfört med första halvåret i fjol.

Även sektorerna lager och industri, IT, ekonomi och administration ökade kraftigt.

Omsättningen inom sjukvården minskade med några procent under första halvåret och med ännu mer sen den högsta nivån vid millennieskiftet.

Ser ingen nedgång
I det korta perspektivet framöver så ser Bemanningsföretagen inga tecken på att efterfrågan kommer att minska. Enligt Eva Östling Ollén har medlemsföretagen en positiv orderingång inför hösten.

Det har tidigare från fackligt håll förekommit lite oro för vad det innebär att arbeta inom bemanningsföretag. Men Erland Olauson, avtalssekreterare på LO, tror att företagen kommer att anställa på sikt, eftersom det är billigare att anställa än att hyra personal.

Avtal nyckeln för facket
Skogs- och träfackets avtalssekreterare, Per-Olof Sjöö, menar att utmaningen för fackförbunden ligger i att ha bra avtal.

– Vi måste se till att de avtal vi har med bemanningsbranschen inte innebär att det blir billigare och det blir dumpningssituationer, utan det ska vara konkurrensneutralt gentemot att anställa på vanligt sätt. Det är den utmaning vi måste anta, säger Per-Olof Sjöö.

Marie Hansson
ekot@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".