Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Lugna reaktioner på Irans kärnvapensvar

Publicerat torsdag 24 augusti 2006 kl 05.48

USA har svarat överraskande mjukt på Irans senaste utspel om nya förhandlingar. USA säger att det ”inte är tillräckligt” men Iran har ännu inte givit besked om anrikningen av uran ska stoppas.

Det är FN:s säkerhetsråd som har givit Iran order om att avbryta all anrikning av uran senast den sista augusti.

Iran erbjuds civil kärnkraft
Parallellt med det och för att uppmuntra Iran att följa FN har stormakterna erbjudit Iran hjälp med civil kärnkraft, men det är under förutsättning att anrikningen upphör.

Irans svar häromdagen riktar sig till stormakterna och där sägs det att Iran vill inleda förhandlingar om hjälppaketet, men det innehåller ingen klar utfästelse om att det ska bli ett stopp för anrikningen. Det är alltså ännu inte det svar som FN begärt men reaktionerna är ännu avvaktande. 

Inga hot från USA
Efter att ha grubblat i 24 timmar svarade USA, som hittills stått för den hårdaste linjen, att Irans utspel inte levde upp till vad säkerhetsrådet krävt men att USA ska studera det och det avvisades inte rakt av, och framför allt, det fanns inga antydningar om hot om ekonomiska eller andra sanktioner.

Faktum är att Frankrike reagerade hårdare och sa att det inte kan bli frågan om nya förhandlingar innan Iran avbrutit anrikningen.

USA:s FN-ambassadör John Bolton sa dock att USA kommer att agera snabbt för att få till stånd en FN-resolution med sanktioner mot Iran.

Anrikat uran kan användas som bränsle i civila kärnkraftverk, vilket Iran säger att syftet är, men många i väst befarar att det egentligen ska användas för tillverkning av kärnvapen.

”Omvärlden vet inte vad Iran gör”
Den amerikanska kongressens utskott för underrättelsetjänst medgav dock på onsdagen, att omvärlden egentligen har mycket liten kunskap om vad Iran faktiskt ägnar sig åt.

Irans utspel om nya förhandlingar gör det att det nu pågår intensiva diplomatiska kontakter mellan stormakterna om hur man ska hantera frågan. Men fortfarande återstår åtta dagar innan FN:s tidsgräns definitivt löper ut för Iran.

Sten Sjöström, Washington
sten.sjostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".