Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Dömda uteblir när straffet ska avtjänas

Publicerat torsdag 24 augusti 2006 kl 14.50
Dömda låter bli att komma.

Två av fem brottslingar som dömts till fängelse kommer inte i tid till anstalten när de skall börja avtjäna sitt straff, enligt statistik från kriminalvården. Idag är hundratals brottslingar som egentligen skall sitta inne är idag sökta eller efterlysta av polisen.

– Det är klart att vi tycker att det är allvarligt, men det är ingenting som vi kan göra någonting åt, eftersom det inte är vi som hanterar dem, utan det är polisen.

– Det är polisen som mer aktivt letar efter de här personerna när de är efterlysta. Sedan beror det på när de fastnar i en kontroll. Då blir de gripna och införda till häkte eller anstalt, säger Richard Bärnsten, rättsvårdsexpert på Kriminalvården.

Många är efterlysta
Just nu sitter över 5 400 personer i fängelse i Sverige. Men två av fem brottslingar som dömts till fängelse kommer inte i tid till anstalten när de skall börja avtjäna sitt straff.

En del personer kan infinna sig kanske upp till ett halvår senare, medan andra inte dyker upp alls. Idag är nästan 900 personer som egentligen skall sitta i fängelse sökta eller efterlysta av polisen.

Men de som inte kommer i tid straffas inte för det. Och det är upp till varje polismyndighet i Sverige att bedöma hur mycket kraft som ska läggas på att hitta de här personerna.

Svåra att hitta
Kriminalchef Anders Burén på Västerorts polismästardistrikt i Stockholm säger att en del av problemet är polisen har för lite resurser för att söka efter de här personerna.

– Det är inte bara att det är svårt att hitta dem, utan det är ganska långa tider från det att en dom avkunnats till dess att fängelsestraffet som har utdömts ska verkställas. Det är många gånger väldigt långa väntetider och det i sin tur har upprinnelse i att det är ganska fullt på våra fängelser, säger Anders Burén.

Riktigt grova brottslingar som sitter häktade har inte samma möjlighet att försöka slippa undan fängelse, de förs direkt från häkte till anstalt sedan domen vunnit laga kraft.

Ulrika Mannberg
ulrika.mannberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".