Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Svenskarna blir allt rikare

Publicerat torsdag 24 augusti 2006 kl 12.35

Stigande aktie- och bostadspriser gör svenskarna allt rikare, det visar en ny sammanställning från banken Nordea och Uppsala universitet. Men skillnaderna mellan olika regioner i landet är stora.

När invånarna i Danderyd räknar hem miljoner kronor i nya aktiekursuppgångar handlar det för boende i vissa norrlandskommuner snarare om tusenlappar.

Det går bra för Sverige, det har man hört u ett tag, många är undersökningarna på senare tid som visar på tillväxt, och de som tog sig till konferensrummet Börsen på Nordeas huvudkontor fick höra fraserna igen.

650 miljarder kronor rikare tillsammans
Vid en overhead står docenten i nationalekonomi Lennart Berg och han kan berätta att bara det senaste året har vi svenskar blivit 650 miljarder kronor rikare tillsammans. Det handlar mycket om aktier som stigit i värde, och dyrare fastigheter.

Allra rikast är, inte oväntat, åldergruppen 55-64 år, förtitalisterna. En grupp som professor Lennart Berg själv tillhör.

Grattis får man väl säga till dig?

– Tackar, tackar du tänker då på att jag bor i Uppsala, att jag har fastighet och att jag är en förtitalist och därför tillhör vinnarna. Men tittar på förmögenhetsutveckling över landet så är den ganska splittrad, även mellan olika åldersgrupper, säger Lennart Berg, docent i nationalekonomi vid Uppsala universitet som tagit fram undersökningen.

Men rikedomen är långtifrån jämt fördelad. Undersökningen visar också att de rikaste 10 procenten av svenskarna står för hälften av förmögenhetstillgångarna. Och regionalt är skillnaderna stora likaså.

Stor skillnad förmögenhetsmässigt
Det är långt geografiskt mellan direktörstäta stockholmskommunen Danderyd och Norrländska Jokkmokk. Men frågan är om det inte är ännu längre förmögenhetsmässigt.

Danderydbon ägde i snitt aktier för över tre miljoner kronor för två år sedan. I Jokkmokk för 15 0000 kronor. Så när börsen stigit med 50 procent sedan 2004 har alltså danderydsbon i genomsnitt haft en värdestegring på 1,5 miljoner kronor i aktier.

För genomsnittlige jokkmokksbon är den siffran 7 500 kronor. Men tröst för jokkmokksborna, som kanske också äger mer skogsfastigheter vid bolag, nåt som inte tas upp i studien, kanske kan vara att man är mer oberoende av börsens svängningar

– Relativt sett gör man det, man håller ju aktier och om börsen ökar med 30 procent ökar portföljen med 30 procent, men i absoluta tal har man mindre aktieinnehav, säger Lennart Berg.

Magnus Thorén
magnus.thoren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".