Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Persson möter de sina i Örnsköldsvik

Publicerat fredag 25 augusti 2006 kl 07.00

I de fyra norrlandslänen har socialdemokraternas nästan egen majoritet, trots det jämna läget mellan blocken i resten av landet. Det märktes att partiledaren Göran Persson har stöd när han exempelvis besökte Örnsköldsvik.

– Han kan prata och han lägger ut sig riktigt. Jag har varit socialdemokrat sedan barnsben. Han gör sig bra, Göran Persson. Han är toppen, säger Elsa Sundberg i Örnsköldsvik.

Det är inte bara Elsa Sundberg som gillar Göran Persson i Örnsköldsvik. Socialdemokraterna har haft egen majoritet i här i över 30 år.

Vill hålla ihop samhället
Nere i hamnen där han håller sitt valtal är det flera hundra åskådare som njuter i solen. Persson kritiserar den borgerliga alliansen för att den vill skära ner i välfärden medan socialdemokraterna vill satsa och hålla ihop samhället, som han säger.

– Andra tycker inte så som vi socialdemokrater tycker. De tycker nog att det är piskan som är en bättre metod för att driva samhällsutvecklingen än handslaget. Men vi tror på det här. Och vi tror också för att det är just därför som vi har den här politiken som det går bättre för Sverige än för andra länder i dag, säger Persson från talarstolen.

På en brygga nere vid vattnet sitter Peter Glud. Han har inte kommit för att lyssna på Göran Persson utan njuter av lunchen. Men han är också socialdemokrat och gillar Göran Persson.

– Han är bra och ger svar på tal. Han vet var han står. Han är okej.

Tycker du att han gör rätt saker?

– Det är väl lite både och. Det beror väl på vad man tittar på, men över lag tycker jag det. Välfärden är väl rätt okej.

Kritik mot regeringen
Men även denna dag i Örnsköldsvik finns det folk som ogillar Göran Persson och regeringens politik. Erika Bylund är en av dem, men hon är egentligen från Lerum och är i stan bara på besök.

– Han är en duktig retoriker men det händer inte så mycket. Det behöver hända mycket inom sjukvården, arbetslösheten och bland ungdomarna. Vart ska de ta vägen? Det är mycket ungdomsarbetslöshet som behöver åtgärdas, säger hon.

Men det finns också folk från Örnsköldsvik som är lite tveksamma till Göran Persson. En av dem är Bengt Sjöström.

– Jag har tidigare röstat på folkpartiet just för skolfrågorna som är en viktig fråga för det partiet.

Så där borde regeringen göra mer om den skulle få din röst?

– Ja, det tycker jag.

Förtroende bland väljarna
Göran Persson blir fotograferad och får skriva autografer. Frågan är vad det är som gör att socialdemokraterna går så mycket bättre i Norrland utöver arbetartraditionen.

– Jag tror att det mycket handlar om ett uppbyggt förtroende. Vi har haft mycket duktigt folk här som har jobbat för partiet, inte minst inom kommuner och landsting och på så sätt skapat ett långsiktigt förtroende hos väljarna, säger Göran Persson.

Mats Eriksson
mats.eriksson.ekot@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".