Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Fordkris kan påverka Volvo Personvagnar

Publicerat fredag 25 augusti 2006 kl 14.54

Biljätten Ford har stora problem med sin lönsamhet och försäljningen har fallit kraftigt i år och bolaget har sjösatt ett kraftigt sparpaket. Det handlar om att dra ner på både produktion och personal, och i förlängningen kan nu Fords kris leda till att Volvo Personbilar säljs ut.

På torsdagsmorgonen kom de första tecknen på att det kan vara stora förändringar på gång i Ford. Beskedet var att samtliga modeller av 2006 års bilar från Ford ska säljas med noll procents ränta i USA. Det gäller inte bilarna i premiumgruppen.

Beskedet kom ett par veckor efter beslutet att sänka produktionen det fjärde kvartalet med 21 procent. Ford sitter helt enkelt på enorma lager av osålda bilar av årets modeller.

Räntefria bilköp
Amerikanska medier beskrev beskedet om räntefria bilköp som att Ford nu tvingas ge bort sina redan hårt rabatterade osålda bilar till allt mer ointresserade konsumenter.

Japanska Toyota har ju gått om Ford på den amerikanska marknaden, och Ford anses till och med ha större problem är General Motors, som ändå lyckats försvara sin ledarposition.

Ford har gjort förluster på uppåt 60 miljarder kronor under de senaste åren, och börsvärdet har mer än halverats, från motsvarande 230 till 100 miljarder kronor.

Över 70 000 anställa har fått sluta.

På torsdagskvällen kom det nya spekulationer om Fords framtid, och i det sammanhanget nämns nu också Volvo Personvagnar, som ingår i Fords premiumgrupp, tillsammans med bland annat Jaguar, Land Rover och Aston Martin.

De brittiska bilarna går med förlust, allra mest med förlust går Jaguar, och Jaguar har länge utpekats som säljkandidat.

Nu dras även Volvos personbilar in i det resonemanget.

Hela premiumgruppen kan vara till salu, enligt uppgifter i USA. Andra uppgifter spekulerar i att Ford köps ut från börsen av ägarfamiljen, och även i ett sådant upplägg skulle en försäljning av premiumgruppen vara logisk, som en del i finansieringen.

Renault tänkbar köpare
Franska Renault pekas ut som tänkbar köpare av Volvo Personvagnar. Priset skulle vara ungefär det samma som Ford köpte Volvo för 1999, omkring 50 miljarder kronor.

Sett i det perspektivet får Renaults ägarandel i lastbilstillverkaren Volvo en ny belysning, eftersom spekulationer dom senaste veckorna har pekat ut just Renaults drygt 20-procentliga andel som säljkandidat.

Värdet på andelen i lastbilarna skulle kunna vara en bra grundplåt för ett köp av personbilarna.

Som joker i leken pekas förre vd:n i Ford ut. Jack Nasser som köpte Volvo Personbilar 1999, uppges ha en grupp investerare bakom sig som är intresserade av att köpa premiumgruppen från Ford.

Renault är också formellt sedan någon månad tillbaka inne i samtal med Nissan och General Motors om samarbete eller samgående.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".